• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Novi generički tretman za više vrsta raka

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istraživači su razvili novi tip terapije alfa česticama usmerenim na tumor, koja ima potencijal da generički tretira nekoliko vrsta kancera, sa manje negativnih sporednih efekata nego trenutno raspoloživi metodi

  • 0
Ćelije karcinoma Foto: Shutterstock

Studija u cilju verifikovanja tog koncepta pokazala je da su tumori kod miševa narasli skoro trostruko manje, a preživljavanje je bilo 100% nakon samo jedne injekcije supstance koja je napravljena da emituje male količine alfa radijacije iz ćelija raka, ubijajući tako te ćelije, ali ne i zdravo tkivo, piše Science Daily.

Istraživači koje predvode Katsunori Tanaka i Hiromitsu Haba sa Riken instituta u Japanu razvili su tu novu tehniku. Sporedni efekti standardnog tretmana hemoterapijom i radijacijom mogu biti destruktivni, dok eliminacija svih ćelija kancera nije zagarantovana, naročito kad je kancer već metastazirao i proširio se po telu.

Stoga, cilj većine istraživanja ovih dana jeste da se pronađe način da se specijalno ciljaju ćelije kancera tako da tretman pogađa samo tumore. Neki takvi tretmani postoje, ali se ne mogu primeniti na sve kancere. „Jedna od najvećih prednosti našeg novog metoda“, kaže Tanaka, „jeste da se može upotrebiti za tretiranje brojnih vrsta raka bez bilo kakvih targetirajućih vektora, kao što su antitela ili peptidi“.

Nova tehnika se oslanja na bazičnu hemiju i činjenicu da se jedinjenje akrolein akumulira u ćelijama raka. Pre nekoliko godina, Tanakin tim je upotrebio sličnu tehniku za detekciju individualnih ćelija raka dojke. Prikačili su fluorescentno jedinjenje za određen tip azida – organski molekul sa grupom od tri atoma azota na kraju. Kad se azid i akrolein sastanu unutar ćelije raka, oni reaguju i fluorescentno jedinjenje se veže za strukture unutar ćelije raka. Pošto akroleina skoro nema u zdravim ćelijama, ova tehnika je funkcionisala kao sonda koja osvetli ćelije raka u telu.

U novoj studiji, umesto pukog detektovanja ćelija raka, tim je ciljao te ćelije radi uništenja. Logika je bila prilično jednostavna. Umesto prikopčavanja azida za fluorescentno jedinjenje, prikopčali su ga za nešto što može ubiti ćeliju bez štete po okolne ćelije. Izabrali su da rade sa astatinom-211, radioizotopom koji emituje male količine radijacije u formi alfa čestice dok se raspada.

U poređenju sa drugim oblicima terapije radijacijom, alfa čestice su malo smrtonosnije, ali mogu putovati samo oko jedne dvadesetine milimetra i mogu se zaustaviti komadom papira. U teoriji, kad se astatin-211 usidri unutar ćelije raka, emitovane alfa čestice treba da nanesu štetu ćeliji raka, ali ne mnogo dalje.

Pošto je tim pronašao najbolji način da prikači astatin-211 za azid, mogli su da izvedu eksperiment verifikacije kocepta kako bi testirali svoju teoriju. Usadili su ljudske ćelije raka pluća u miševe i testirali tretman pod tri uslova: prosto injektiranje astatina-211 u tumor, injektiranje astatin-211-azida u tumor, i injektiranje astatin-211-azida u krvotok. Zaključili su da bez targetiranja tumori nastavljaju da rastu, a miševi ne prežive. Kao što je očekivano, prilikom upotrebe azidne sonde tumori su narasli gotovo trostruko manje i mnogo miševa je preživelo – 100% prilikom injektiranja u tumor i 80% prilikom injektiranja u krv.

„Otkrili smo da je samo jedna injekcija u tumor sa samo 70 kBq radioaktivnosti ekstremno efikasna u ciljanju i eliminaciji ćelija tumora“, kaže Tanaka. „Čak i prilikom injekcije jedinjenja u krvotok, postigli smo slične rezultate. To znači da možemo koristiti ovaj metod za tretman raka u vrlo ranoj fazi čak i ako ne znamo gde je tumor.“

Verzija ove tehnike sa fluorescentnom sondom već se testira u kliničkim ispitivanjima kao način vizuelizacije/dijagnosticiranja kancera na ćelijskom nivou. Sledeći korak je pronalaženje partnera i započinjanje kliničkih ispitivanja sa korišćenjem ovog novog metoda za tretman raka kod ljudi.

(Telegraf Nauka/Science Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>