• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kinesko „veštačko sunce“ generisalo magnetno polje: Veliki uspeh na polju nuklearne fuzije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reaktor Huanliju-3 napravio je ključan proboj u potrazi za čistom energijom

  • 0
HL-3 Kineski fuzioni nuklearni reaktor ili „veštačko sunce“... Foto: STR / AFP / Profimedia

Kineski nuklearni fuzioni reaktor Huanliju-3 (HL-3), koji mnogi nazivaju i kineskim „veštačkim suncem“ nove generacije, napravio je pravi proboj i po prvi put generisao magnetno polje, piše Popular Mechanics.

Ovaj tokamak (toroidalna komora s magnetizovanim zavojnicama), kojim upravlja kontroliše 17 laboratorija i ustanova iz celog sveta, deo je velikog međunarodnog projekta iz oblasti nuklearne fuzije ITER (Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor).

Uspeh koji je kinesko „veštačko sunce“ postiglo je veliki za sam reaktor, ali naučnici smatraju da ni on, ni slični uređaji neće biti u stanju da budu operativni i da konzistentno stvaraju više energije nego što je potrebno za njihovo pokretanje. Ipak, svaki korak napred je značajan za razvoj dobijanja čiste energije pomoću nuklearne fuzije.

Za razliku od nuklearne fisije, procesa razbijanja atoma koji se koristi u nuklearnim elektranama, nuklearna fuzija ne stvara radioaktivni otpad. Osim toga, nuklearna fuzija je proces koji daje energiju Suncu i drugim zvezdama, a podrazumeva spajanje više atomskih jezgara u teže jezgro, što otpušta velike količine energije. Nuklearna fuzija smatra se svetim gralom nuklearne fizike jer je najčistiji vid dobijanja energije, tokom koga se ne koriste fosilna goriva i ne proizvode štetni gasovi.

- Šta znači za tokamak reaktor najviše klase, kakvo je „veštačko sunce“ HL-3, stvaranje nove vrste magnetnog polja? To je veliki korak napred u istraživanju tokamaka jer magnetno polje sadrži superzagrejanu plazmu koja dovodi do fuzije. Kako temperatura dostiže milion stepeni ona ne može da bude u kontaktu sa bilo kojim drugim materijalom. Zbog toga, uspešno magnetno polje je jedino što omogućuje tokamaku da drži plazmu i održava je dovoljno vrelom da stvara energiju – navodi Popular Mechanics.

Kako piše Global Times, HL-3 je najveći tokamar uređaj u Kini a napravila ga je 2020. Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC). Naziva se novom generacijom „veštačkog sunca“ jer je metod stvaranja energije sličan onom na Suncu.

(Telegraf Nauka / Popular Mechanics / Global Times)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>