• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka nauke sa predstavnicima EBRD obišla Naučno-tehnološki park Beograd

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr Jelena Begović istakla je da je EBRD do sada bila od izuzetnog značaja zbog podrške koju pruža projektima koji se tiču razvoja inovacionog ekosistema u Srbiji

  • 0
Naučno-tehnološki park Foto: TANJUG/ NITRA/ ZORAN PETROVIĆ/ nr

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović zajedno sa ministrom za javna ulaganja Darkom Glišićem sastala se sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso, kako bi razgovarali o oblastima dalje saradnje sa akcentom na razvoju naučno-tehnoloških parkova u Republici Srbiji.

Ministarka Begović istakla je da je EBRD do sada bila od izuzetnog značaja zbog podrške koju pruža projektima koji se tiču razvoja inovacionog ekosistema u Republici Srbiji, a pre svega kada je u pitanju izgradnja naučno-tehnoloških parkova, a sada i kada govorimo o izgradnji BIO4 Kampusa, navodi se u saopštenju Ministarstva.

- Takođe, oni podržavaju i naš startap ekosistem kroz svoje projekte. Sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj smo posetili Naučno-tehnološki park Beograd, gde smo sagledali sve dosadašnje aktivnosti i uspehe koji su postignuti u njemu. Prisustvovali smo predstavljanju startapa, koji su na toliko dobar način predstavili svoju delatnost da je moj komentar bio da sam ja u ulozi sudije, dala bih im zaista svima novac jer su ideje sjajne, hrabre i takvo preduzetništvo treba podržati - rekla je Begovićeva.

Predsednica EBRD Odil Reno-Baso rekla je da su srećni da kao EBRD mogu da pregovaraju o drugoj fazi projekta.

- Zadovoljni smo sa tekućom realizacijom projekta koji je usmeren na jačanje inovacione infrastrukture u Srbiji - rekla je Reno-Baso i dodala da je neophodno dodatno raditi na jačanju kapaciteta ovih institucija.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, istakao je takođe važnost druge faze i to da njen fokus treba da bude na postojećim naučno–tehnološkim parkovima i njihovom umrežavanju.

Nakon sastanka, predstavnici EBRD su sa ministarkom Begović obišli Naučno-tehnološki park Beograd, gde je održana i Star Venture Programme pitch sesija tokom koje je sedam odabranih startapa iz Srbije prezentovalo svoje inovacije pred žirijem, ali i delegacijom EBRD-a i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija kako bi obezbedili svoje mesto u programu Star Venture EBRD.

Startapovi koji su prezentovati svoje inovacije su Devoak, Beyond42, Farmit, BeeBoo Treesury i Valuator.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>