• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Manja je od novčića, a traje 50 godina bez punjenja: Ova radioaktivna baterija mogla bi da donese revoluciju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski naučnici najavljuju da će masovna proizvodnja početi već 2025.

  • 0
Radioaktivna baterija Radioaktivna baterija BV100... Foto: BetaVolt

Kineski naučnici napravili su nuklearnu bateriju koja može da stvara energiju do 50 godine bez punjenja. Tehnologija, koja koristi radioaktivne izotope nikla, biće prva tog tipa koja će moći da se kupi, saopštila je kompanija BetaVolt.

Nova baterija nazvana je BV100 i manja je od novčića - široka je i duga po 15 milimetara, a debela pet milimetara. U stanju je da proizvodi 100 mikrovati energije. Ako bude dozvoljeno njeno korišćenje za uređaje poput pametnih telefona, buduće generacije baterije neće morati da se pune, rekli su predstavnici kompanije, a prenosi LiveScience.

Naučnik sa Univerziteta Floride Huan Klaudio Ninjo skeptičan je prema ovim najavama.

- Ova veličina znači da ima relativno male radioizotope i da može da proizvodi samo 0,01 odsto potrebnog elektriciteta. Svakako dovoljno za pejsmejker ili pasivni bežični senzor. Ali u trenutnoj formi nema dovoljno baterije da pokreće telefon – rekao je on za LiveScience.

Kako je dodao, nuklearne baterije su već dobro poznata tehnologija. Razvijene su ranih pedesetih godina, a energiju proizvode kada se radioaktivni izotopi raspadaju na druge elemente. Dok se radioaktivni element raspada, baterija stvara energiju. To znači da nuklearna baterija može da traje decenijama, pa se koristi za napajanje letelica ili naučnih stanica, gde oprema nekad stoji bez nadzora po nekoliko godina. Koriste se i za pejsmejkere.

Betavolt baterija BV100 koristi nikl-63 kao radioaktivni izvor, a on je stavljen u sendvič između dve ultratanke dijamanske ploče, koji predstavljaju četvrtu generaciju dijamantskih poluprovodnika.

Kako kompanija navodi, plan je masovna proizvodnja baterija, a prodaja veće verzije od jednog vata energije očekuje se već 2025. Procenjuje se da je gustina energije u BV100 10 puta veća nego u litijum jonskim baterijama.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>