• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravljena baterija za pametna kontaktna sočiva debela 0,5 milimetara, napajaju je suze, glukoza i voda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatni uređaj koji su razvili naučnici sa Tehnološkog univerziteta Nanjang u Singapuru tanak je koliko i ljudska rožnjača

  • 0
sočiva Foto: Shutterstock

Naučnici sa Tehnološkog univerziteta Nanjang u Singapuru (NTU) razvili su savitljivu bateriju tanku koliko i ljudska rožnjača, koja može da skladišti elektricitet kada se nalazi u slanoj tečnosti, pa bi uskoro mogla da snabdeva energijom pametna kontaktna sočiva, navodi ScienceDaily.

Pametna kontaktna sočiva su sočiva sposobna za prikaz vidljivih informacija u rožnjači i mogu da se koriste za prikazivanje takozvane izmenjene realnosti. Ona mogu da ispravljaju vid kod ljudi, da prate zdravlje onog koji ih nosi, kao i da prate bolest kod ljudi sa hroničnim oboljenjima kao što su dijabetes i glaukom. U budućnosti, pametna kontaktna sočiva mogla bi da snimaju i prenose sve što osoba vidi i čuje u klaud sisteme.

Međutim, da bi se ostvario potpuni potencijal, potrebna je bezbedna baterija kako bi se ta sočiva napajala. Trenutne postojeće baterije zavise od žica i indukcionih kalemova koji sadrže metal i nisu praktični za korišćenje u oku.

Istraživači sa NTU razvili su bateriju koja je napravljena od biokompatibilnih materijala i ne sadrži žice ili teške metale, poput onih u litijum-jonskim baterijama ili bežičnim sistemima za napajanje. Ima premaz baziran na glukozi koja reaguje sa natrijumom i hloridnim jonima u slanoj tečnosti oko nje, dok tečnost koju sadrži baterija služi kao žica ili strujno kolo za generisanje elektriciteta.

Bateriju mogu da napajaju ljudske suze jer sadrže jone potasijuma i natrijuma. Testiranje trenutne baterije sa tečnošću nalik suzama pokazalo je da bi život baterije mogao da se produži dodatni sat na svakih 12 sati ako se on koristi. Baterija može da se napuni i konvencionalno, spoljnim izvorom električne energije.

- Ovo istraživanje je počelo sa jednostavnim pitanjem: mogu li suze da napune baterije u sočivima? Bilo je sličnih primera tehnologije koja se sama napaja. Međutim, te tehnologije nisu bile savršene jer se punila jedna elektroda baterije, a druga nije. Naš pristup puni obe elektrode zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji enzimskih reakcija. Osim mehanizma punjenja, zavisi samo od glukoze i vode za napajanje, obe stvari su bezbedne za ljude i manje su štetne po okruženje kada se bace u odnosu na standardne baterije – rekao je Li Seok Vu, profesor Škole električnog i elektronskog inženjerstva

- Uobičajeni sistemi baterija za napajanje kontaktnih sočiva zahtevaju metalne elektrode u sočivu, koje su štetne za oko. S druge strane, indukciono punjenje zahteba da kalem bude u sočivu, kao kod bežičnog punjenja telefona Naša tehnologija zasnovana na napajanju suzama eliminiše te probleme, a omogućuje dalji razvoj pametnih kontaktnih sočiva – rekao je dr Jun Jonghan, istraživač sa NTU.

Tim je podneo patent, a svoje otkriće je predstavio u žurnalu Nano Energy. Oni su bateriju demonstrirali u simulisanom ljudskom oku. Baterija, koja ima debljinu 0,5 milimetara stvara energiju reagujući sa bazalnim suzama, koje postoje u našem oku.

(Telegraf Nauka/ScienceDaily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>