• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rano upozorenje: GPS podaci mogli bi da pomognu u otkrivanju zemljotresa satima pre katastrofe

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim naučnika veruje da je pronašao način za detektovanje podrhtavanja tla pred jake potrese

  • 0
Renesansa, Turska, zemljotres Foto: Mehmet Malkoc/Depo / Zuma Press / Profimedia

Analiza podataka Globalnog pozicionog sistema (GPS) iz vremena 100 velikih zemljotresa širom sveta nagoveštava da postoje dokazi koji ukazuju na uvodnu fazu podrhtavanja tla, koja se dešava oko dva sata pre zemljotresa. To su pokazala istraživanja Kventina Bleterija i Žan-Matju Nokea, seizmologa sa Univerziteta Azurne obale, navodi SciTechDaily.

- Ako možemo da potvrdimo da zemljotresi imaju uvodnu fazu, to znači da bi mogli da razvijemo sistem ranog upozoravanja – piše Roland Birgman, seizmolog Univerziteta Kalifornije u Berkliju.

Predviđanje zemljotresa je davni, ali dosad neostvariv cilj naučnika. Predviđanje bi uključivalo uvodne potrese kao signal dolazećeg zemljotresa. Međutim, do sada je ova veza potresa i jakih zemljotresa bila nejasna. U istraživanju Bleterija i Nokea analizirani su podaci 90 zemljotresa jačine 7 stepeni i jače, podaci GPS i 3.026 geodetskih stanica. Statistička analiza pokazala je da dva sata pre jakog zemljotresa postoje suptilni signali koji bi mogli da pomognu u ranom upozoravanju.

Ipak, naučnici kažu da još ne postoje dovoljno osetljivi i dovoljno rasprostranjeni instrumenti koji bi otkrili tu laganu najavu zemljotresa.

- Iako rezultati Bleteija i Nokea pokazuju da zaista postoji uvodna faza duga nekoliko sati, nije jasno da li su ti lagani potresi tla povezani sa jakim zemljotresima i da li je moguće izmeriti ih na vreme – napisao je Birgman.

(Telegraf Nauka/SciTechDaily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>