• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jeftin sistem zemljotres otkriva na vreme: Naučnici smislili efikasan način korišćenja sve prisutnije mreže

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci ETH Cirih smislili način da koriste sistem za suzbijanje buke optičkih kablova da detektuju potrese jače od 3,9 stepeni

  • 0
Telekomunikacije, optički kablovi Foto: Shutterstock

Geofizičari sa ETH Cirih demonstrirali su da svaki zemljotres jačine od 3,9 stepeni naviše može da registruje sistem za aktivno suzbijanje buke optičke mreže. Ovaj metod, opisan u studiji u Scientific Reports, može da se koristi kao jeftino rešenje za rano otkrivanje zemljotresa i cunamija i upozoravanje stanovništva, piše Phys.org.

Za bogate zemlje poput Švajcarske, navodi se, pravljenje guste mreže seizmoloških stanica nije problem. Međutim, to nije slučaj u manje razvijenim zemljama i na dnu svetskih okeana.

Pomoć nerazvijenim zemljama

Naučnici sa Instituta geofizike pri ETH Cirih zajedno sa Švajcarskim federalnim metrološkim institutom (METAS) otkrili su izuzetan i jeftin metod koji omogućuje precizno merenje zemljotresa čak i u nerazvijenim zemljama i na dnu okeana.

- Koristimo funkciju koja već postoji u infrastrukturi optičke mreže – uzimamo podatke o vibracijama iz aktivnog sistema za suzbijanje buke, koji ima zadatak da poveća preciznost signala u optičkoj komunikaciji – rekao je Andreas Fiktner, profesor geofizike.

Dovoljni su podaci i njihova obrada, bez dodatnih uređaja i skupe infrastrukture, što ovo čini veoma jeftinim sistemom.

- Korišćenjem aktivne faze suzbijanja buke na optičkoj mreži između Bazela i atomskog sata u METAS u Bernu, bili smo u stanju da pratimo zemljotres od 3,9 stepeni u Alzasu. Što je još bolje, model zemljotresa u našim podacima ekstremno precizno se poklapao sa merama koje je izvela Švajcarska seizmološka služba. Ti podaci mogu da se koriste da utvrde lokaciju, dubinu i magnitudu zemljotresa. To je posebno važno za upozorenja na cunami i merenje zemljotresa u slabo razvijenim zemljama – rekao je Fiktner.

Predviđanje zemljotresa

Najveći problem sa zemljotresima je što ne postoji sistem za njihovo predviđanje. Međutim, kako je Telegraf Nauka već pisao, seizmolozi iz Amerike i Francuske zajedno su letos uočili da podaci Globalnog pozicionog sistema (GPS) detektuju podrhtavanje tla oko dva sata pre velikog zemljotresa.

- Ako možemo da potvrdimo da zemljotresi imaju uvodnu fazu, to znači da bi mogli da razvijemo sistem ranog upozoravanja – rekao je tada Roland Birgman, seizmolog Univerziteta Kalifornije u Berkliju.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>