• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi iskopali štitove i kacige: Pripadali su ratnicima drevnog kraljevstva pre oko 2.700 godina

T. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojni artefakti otkriveni su u hramu drevnog kraljevstva Urartu

  • 0
Zamak Ajanis Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tokom iskopavanja zamka Ajanis u istočnoj Turskoj arheolozi su otkrili značajne vojne artefakte - tri bronzana štita i bronzanu kacigu, koji potiču iz perioda pre oko 2.700 godina. Ovi predmeti datiraju iz vremena kada je na tom području cvetalo moćno Kraljevstvo Urartu, poznato i kao Kraljevstvo Van. Ovo kraljevstvo, koje je postojalo između devetog i šestog veka pre nove ere, istaklo se po svojoj vojnoj moći, ali i po izuzetnom umeću u obradi metala.

Iskopavanja u zamku Ajanis, koji se nalazi u blizini jezera Van, deo su šireg istraživanja ovog kompleksa, koji se smatra jednim od najvažnijih nalazišta iz perioda Urartua. Bronzani štitovi i kaciga pronađeni su unutar kompleksa hrama, za koji se veruje da je bio posvećen Haldiu, vrhovnom bogu tog drevnog kraljevstva, piše Live Science.

Prema rečima turskog ministra kulture i turizma Mehmeta Ersoja, koji je otkriće najavio putem društvenih mreža Instagram i X, ovi artefakti su verovatno bili prilozi bogu Haldiu, što dodatno potvrđuje njihovu važnost u religijskom kontekstu tog perioda.

Profesor Pol Zimanski sa Univerziteta Stoni Bruk, koji je radio na iskopavanjima u Ajanisu između 1997. i 2009. godine, ali nije bio uključen u nedavne nalaze, ističe da ovo otkriće, iako značajno, nije neuobičajeno za ovo nalazište.

Zamak Ajanis Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

-Ovi nalazi bi na bilo kom drugom mestu bili velika vest, ali za Ajanis oni nisu ništa neobično - rekao je Zimanski. Prema njegovim rečima, zamak Ajanis se već neko vreme izdvaja kao najbogatije urartijsko nalazište u Turskoj, naročito zbog velike količine bronzanih predmeta povezanih s hramom.

Jedan od ranijih sličnih nalaza uključuje bronzani štit sa glavom lava, pronađen 1997. godine, koji je mnogo detaljniji od onih nedavno otkrivenih. Uprkos tome, otkriće iz 2023. godine, koje nije izazvalo veliku pažnju medija, možda je još značajnije. Naime, tada su arheolozi iskopali bronzana kola ili minijaturnu kočiju, za koju se veruje da je služila za prevoz kultne statue.

Trenutna iskopavanja u zamku Ajanis predvodi Mehmet Isikli, profesor arheologije na Univerzitetu Ataturk, koji je zajedno sa svojim timom već dugi niz godina posvećen istraživanju ove fascinantne tvrđave. Zanimljivo je da ovo nije prvi put da se u Ajanisu pronalaze slični artefakti, što svedoči o velikom bogatstvu ovog lokaliteta u pogledu vojne opreme i metaloprerađivačke veštine drevnih Urartua.

Ajanis se danas smatra jednim od najvažnijih arheoloških nalazišta iz perioda Urartua, ne samo zbog vojne opreme koja je ovde otkrivena, već i zbog brojnih drugih predmeta od izuzetnog kulturno istorijskog značaja. Kako iskopavanja napreduju, naučnici se nadaju daljim otkrićima koja bi mogla dodatno osvetliti život i religiju ovog fascinantnog drevnog kraljevstva.

(Telegraf Nauka / Live Science)

Video: Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađena trijumfalna kapija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>