• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Oživela“ mumija koja vrišti: Evo kako je izgledala misteriozna žena koja je umirala u agoniji i bolu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cicero Moraes uradio je forenzičku aproksimaciju lica osobe koja je preminula pre oko 3.500 godina

  • 0

Istraživači iz Egipta nedavno su iskoristili najmoderniju tehnologiju za „virtuelno seciranje“ misteriozne ženske mumije iz vremena Novog kraljevstva, zbog jedinstvenog izraza lica poznate i kao „mumija koja vrišti“, o čemu je Telegraf Nauka već pisao. Ta ista mumija sada je „oživela“ zahvaljući najnovijem radu brazilskog forenzičkog 3D umetnika Cicera Moraesa.

- Ostaci nepoznate ženske osobe popularno nazvani „mumija koja vrišti“ (CIT8) otkriveni su tokom iskopavanja između 1935. i 1936. ispod grobnice Senmuta u Deir el-Bahriju, u Egiptu, a čuvaju se u Egipatskom muzeju u Kairu. Tokom 2024. kamion sa CT skenerom stigao je u Egipatski muzej u Kairu, a mumija je skenirana detaljno. Prema analizama koje su obavile doktorke Sahar Salim i Samija El-Mergani, tomografija je otkrila da je reč o ženskoj osobi, koja je preminulo sa oko 48 godina, bila je visoka 154 centimetra – naveo je Moraes u studiji.

Da bi se uradila forenzička aproksimacija lica, dodao je, ključno je imati informacije o lobanji. To podrazumeva fotografije iz različitih uglova, mere i antropološke analize. U nekim slučajevima i radiografske slike i drugi podaci su dostupni.

- Lobanja CIT8 rekonstruisana je na osnovu podataka iz rada Sahar Salimi i Samije El-Mergani, gde neke cifre daju informacije o anatomskim proporcijama, zahvaljujući veličini humerusa. Lobanja virtuelnog donora deformisana je u skladu sa razmerama – naveo je Moraes u studiji.

Devet slika je napravljeno.

- Tri slike su objektivne, crno-bele, jer nema informacija o boji kože, sa zatvorenim očima i zatvorenim očima jer njihov oblik nije tačno poznatm, sa kratkom kosom i bez perike. Tri slike prikazuju posmrtnu strukturu lica sa vilicom u trenutnom položaju i bojom kose prema podacima. Ostale tri slike imaju više umetničkih elemenata, poput boje kože i očiju, ali i perikom – naveo je Moraes.

Podsetimo, kada je rađeno „virtuelno seciranje“ mumije koja vrišti utvrđeno je da je balzamovana skupim, uvezenim materijalom, ali i da je umirala vrišteći, u agoniji i bolu. Ona je otkrivena ispod grobnice Senmuta, arhitekte, nadzornika kraljevskih radova i navodnog ljubavnika kraljice Hatšepsut (1479-1458. pre nove ere). Veruje se da je tu sahranjena pre oko 3.500 godina.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>