• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posmrtni ostaci otkriveni u Španiji verovatno pripadaju biskupu iz 9. veka

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kombinacija analize kostiju, datiranje pomoću ugljenika, analiza izotopa i testiranje DNK dali su rezultate koji podržavaju mogućnost da ljudske kosti pronađene 1955. godine pripadaju biskupu Teodomiru

  • 0
Španija arheologija biskup Foto-montaža: Profimedia/AFP/CRISTINA QUICLER, Shutterstock

Posmrtni ostaci koji su pronađeni u grobnici na severozapadu Španije verovatno pripadaju biskupu Teodomiru iz devetog veka za koga se veruje da je pomogao u stvaranju jednog od najpopularnijih hrišćanskih hodočašća - Puta za Santijago (Camino de Santiago) koje vodi u španski grad Santijago de Kompostela gde se nalaze mošti Svetog apostola Jakova, objavio je danas časopis "Antika".

Kombinacija analize kostiju, datiranje pomoću ugljenika, analiza izotopa i testiranje DNK dali su rezultate koji podržavaju mogućnost da ljudske kosti pronađene 1955. godine pripadaju biskupu Teodomiru koji je, prema usmenom predanju, koje je kasnije zapisano, otkrio grob svetog apostola Jakova između 820. i 830. godine u gradu Santijago de Kompostela, glavnog grada Galicije, preneo je Rojters.

Vesti o tom otkriću stigle su do kralja susedne Asturije, Alfonsa II koji je sa svojim dvoranima krenuo iz Ovijeda u Santijago.

Kraljevsko hodočašće od 146 kilometara utvrdilo je put hodočašća Put za Santijago.

Španski arheolog Manuel Šamoso Lamas otkrio je 1955. godine nadgrobni spomenik ispod katedrale Santijago de Kompostela na kojem je bilo ispisano ime biskupa Teodora.

Prvo istraživanje kostiju završilo se zaključkom da verovatno pripadaju starijem muškarcu, a tri decenije kasnije izvršena je nova procena na osnovu koje je zaključeno da pripadaju ženi starosti između 50 i 70 godina.

Najnoviju studiju je sproveo Norveški univerzitet nauke i tehnologije i u njoj su kombinovane različite analitičke metode i izveden je zaključak da postoji verovatnoća od 98 odsto da je reč o kostima biskupa Teodora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: U Nišu otkrivena ranohrišćanska grobnica: Arheolozi vrše velika iskopavanja u Pantelejskoj ulici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>