• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roboti istražuju sveti gral lovaca na blago: Brod potonuo sa smaragdima i zlatom vrednim 17 milijardi dolara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kolumbijska vlada započela istraživanja olupine galeona San Hoze, a potražuju ga Španija, starosedeoci i američka kompanija

  • 2
San Hoze Blago sa San Hozea i prikaz britanskog napada na španski brod... Foto-kolaž: DIMAR / AFP / Profimedia; Samuel Scott, Wager's Action off Cartagena, 28 May 1708 /Wikimedia

Novi artefakti otkriveni su među olupinama legendarnog španskog galeona San Hoze. To je objavila vlada Kolumbije nakon prvog robotskog istraživanja broda koji je potonuo 1708, a koji se već vekovima smatra svetim gralom lovaca na blago.

Vlasti su u februaru objavile da će početi da izvlače predmete sa ostataka broda za koji se veruje da je u trenutku kada je potopljen nosio blago vredno 17 milijardi dolara, prenosi Yahoo!News.

- Rezultati ovog istraživanja otkrili su arheološke dokaze bez presedana, oni su značajno proširili naša znanja – saopštila je institucija koja se bavi istraživanjem olupine.

San Hoze Foto: DIMAR / AFP / Profimedia

Navedeno je da je robot ispitao olupinu, čija lokacija je tajna otkako je otkrivena u maju 2015.

- Koncentracija arheoloških ostataka primećena je 2022. u oblasti oko olupine, a najnovija istraživanja omogućila su nam da detaljnije sve pogledamo i otkrijemo nove, izolovane elemente – navedeno je u saopštenju.

Među artefaktima su sidro, kao i delovi boca i krigli.

Kolumbijska mornarica izvela je četiri kampanje proučavanja olupine najmodernijom opremom u 2022. Slike pokazuju da je brod imao, između ostalog, topove od livenog gvožđa, porcelan, grmčariju i predmete od zlata.

- Verujemo da će biti moguće otkriti nove ostatke i produbiti naša znanja – rekla je Aljena Kaisedo, direktorka Kolumbijskog instituta za arheologiju i istoriju.

San Hoze je bio brod španske krune, a potopljen je blizu Kartagine 1708. Veći deo posade od 600 ljudi nije preživeo. U vreme potapanja brod je išao iz Novog sveta ka Evropi i španskom kralju Filipu V nosio je pravo blago, od kovčega sa smaragdima do oko 200 tona zlatnika.

San Hoze Foto: DIMAR / AFP / Profimedia

Španija potražuje ostatke broda po konvencijama Ujedinjenih nacija, koje Kolumbija nije potpisala, dok Starosedelačka grupa Kara Kara iz Bolivije smatra da je blago njihovo jer je od njih i ukradeno. Kolumbijska vlada smatra da je vađenje olupine neophodno zbog nauke i kulture, a veruje se da bi taj projekat koštao 4,5 miliona dolara.

Brod potražuje i jedna američka kompanija koja tvrdi da je ona pronašla brod pre više od 40 godina i na sudu UN traži 10 milijardi dolara.

San Hoze je porinut 1698. godine, a uništen je 8. juna 1708. tokom borbi u okviru Rata za špansko nasleđe.

(Telegraf Nauka / Yahoo!News)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>