• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kameni sarkofazi otkriveni na ostrvu Pag: Znaju se i imena osoba koja su u njima pokopana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheološka istraživanja ovog lokaliteta započeta pre tri godine

  • 0
Novalja Novalja na ostrvu Pag... Foto: Dalibor Brlek / Alamy / Alamy / Profimedia

Zaposleni u privatnoj arheološkoj kompaniji Arheolog d.o.o. iz Ugljana na nalazištu u Jazu, na hrvatskom ostrvu Pag, otkrili su kamene sarkofage. Prema prvim istraživanjima, reč je o grobovima tri ženske osobe koje su tu pokopane u 6. veku, piše Jutarnji list.

- Istraživanja lokaliteta u Jazu započeta su pre tri godine. Reč je o kompleksnom nalazištu na kojem se uz ostatke ranohrišćanske bazilike nalazi i manja crkva, verovatno iz srednjeg veka, ali i mesno groblje koje se koristilo u 19. i delu 20 veka. Uglavnom prevladava mišljenje da je reč o velikoj trobrodnoj bazilici iz 5. veka – rekao je za Jutarnji list Pio Domines Peter iz firme Arheolog d.o.o.

Zahvaljujući nadgrobnim natpisima istraživači znaju imena pokojnica.

- U jednoj od novoistraženih prostorija pronađena su čak tri kamena sarkofaga, a prema preliminarnim zaključcima, reč je o grobovima tri ženske osobe koje su ovde ukopane u razdoblju 5. i 6. veka. U istraživanjima, koja se kontinuirano provode uz podršku Grada Novalje, učestvuju arheolozi Damir Martinov, Pio Domines Peter, Domagoj Maurin, Josip Bazo, Ivan Žužul, Ivan Glamuzina i Domagoj Knez – objavio je na Fejsbuku Gradski muzej Novalja još u aprilu.

(Telegraf Nauka / Jutarnji list)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>