• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova vrsta grobnica iz vremena kraljevstva Sila otkrivena u Kjondžuu u Južnoj Koreji

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi su došli do velikog otkrića u drevnoj prestonici kraljevstva Sila (od 57 godine pre nove ere do 935 godine nove ere) na drevnoj pogrebnoj lokaciji u gradu Kjondžu (Gyeongju, Seorabeol) koje dovodi u pitanje dugotrajne pretpostavke o ranim korejskim pogrebnim običajima.

  • 0
Kraljevstvo Sila, grobnice Foto: Gyeongju National Research Institute of Cultural Heritage

Kjondžu je obalski grad na dalekom jugoistoku provincije Severni Kjonsan. Drevno groblje predstavlja zajedničko pogrebno mesto za kraljevsku porodicu i plemstvo Sile, piše ArkeoNews.

Kraljevstvo Sila je bilo vladajući režim jugoistočne Koreje tokom perioda Tri kraljevstva od 1. veka pre nove ere do 7. veka nove ere. Vlast je bila centralizovana sa hijerarhijskim sistemom društvenih slojeva. U antičkom svetu je kraljevstvo Sila bilo poznato kao zemlja zlata.

Dve nedavno otkrivene grobnice prikazuju ranije nepoznatu vrstu sahranjivanja u tom periodu, saopštio je Nacionalni institut za istraživanje kulturnog nasleđa u Kjondžuu.

Tipičan pogreb iz ranog perioda kraljevstva Sila sadržao je drveni okvir za telo, prekriven zemljanom humkom i okružen izraženom kamenom granicom. Novootkrivene grobnice, označene kao J171 i J172, nemaju taj karakteristični kameni perimetar.

Arheolozi su takođe pronašli mnoštvo artefakata unutar humki, uključujući ukrašene grnčarske poklopce, činije sa nogicama i raznu srebrom bogatu opremu za konje – retkost u ranijim iskopavanjima. Srebrni ukrasi za konje izazvali su naročitu pažnju, pošto se smatra da su bili značajni statusni simboli.

Od 2021, Nacionalni institut za istraživanje kulturnog nasleđa u Kjondžuu sprovodi godišnja ispitivanja radi otkrivanja prirode ovih grobnica – identifikovano je oko 40 ranije neotkrivenih grobnica iz perioda Sile. Oslanjajući se na te rezultate, Institut namerava da objasni centralne grobnice u Kjondžuu i detaljnije ispita njihove odlike.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>