• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog posla imali deformitete vrata, ramena i vilice: Neverovatno otkriće o drevnim egipatskim pisarima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici ispitali skelete 69 muškaraca iz 3. milenijuma pre nove ere

  • 0
Drevni egipatski pisari Prikaz drevnih egipatskih pisara... Foto-kolaž: Werner Forman / akg-images / Profimedia; Erich Lessing / akg-images / Profimedia; Lanmas / Alamy / Alamy / Profimedia

Zadaci koje su drevni egipatski pisari obavljali i pozicije u kojima su sedeli dok su radili verovatno su dovodile do degenerativnih promena na skeletu. To je pokazala studija objavljena u Scientific Reports.

Pisari u Starom Egiptu su imali visok društveni status jer su znali da pišu i obavljali su administrativne zadatke, piše Phys.org. Petra Brukner Havelkova i njene kolege ispitali su skeletne ostatke 69 odraslih muškaraca, od kojih su njih 30 bili pisari, sahranjenih u nekropoli u Abusiru između 2700. i 2180. godine pre nove ere.

- Muškarci koji su znali da pišu imali su privilegovani položaj u drevnom egipatskom društvu u 3. milenijumu pre nove ere. Istraživanje ovih zvaničnika uzdignutog socijalnog statusa (pisara) obično se koncentriše na njihove titule, statue, ikonografiju… ali su same individue i njihovi skeletni ostaci bili zapostavljeni – naveli su naučnici u studiji.

Kako su objasnili, cilj ove studije je da otkrije da li su zadaci koje su svakodnevno obavljali i položaj tokom pisarskog posla dovodili do deformiteta skeleta.

- Ukupno 1.767 promena, uključujući i degenerativne, zabeležene su na ostacima 69 odraslih muškaraca iz nekropole u Abusiru (2700-2180. pre nove ere). Statistički značajne razlike između pisara i referentne grupe pokazuju češću pojavu ovih promena kod pisara, kao i češću pojavu osteoartritisa kod njih. Naše istraživanje pokazuje da sedenje u položaju sa prekrštenim nogama ili u klečećem položaju tokom dugog perioda, kao zadaci povezani sa pisanjem, dovode do ekstremnog preopterećenja vilice, vrata i ramena – navodi se u studiji.

Autori su naglasili da su statue i slike iz grobnica prikazivali pisare kako sede u oba položaja – i klečećem i sa prekrštenim nogama, ali da su i stajali dok su radili. Degeneracija vilice možda je posledica toga što su pisari morali da žvaću stabljike za pisanje, dok je degeneracija desnog palca verovatno posledica stalnog pritiskanja pisaljke.

(Telegraf Nauka / Phys.org / Nature)

Video: U Nišu otkrivena ranohrišćanska grobnica: Arheolozi vrše velika iskopavanja u Pantelejskoj ulici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>