• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rešili da renoviraju kuhinju, pa ispod nje našli pravo blago: Novčiće stare 400 godina prodali za 90.589 evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Porodica Fuks otkrila posudu sa oko 1.000 srebrnjaka i zlatnika

  • 0
Riznica Otkriveni novčići predstavljeni na aukciji... Foto: ZacharyCulpin / BNPS / Profimedia

Neverovatnu sreću imala je porodica Fuks iz Engleske – rešili su da renoviraju kuhinju u svojoj kući na farmi u Dorsetu, a kada su započeli radove ispod nje otkrili su pravo blago. Reč je o više od 1.000 zlatnih i srebrnih novčića starih skoro 400 godina i prodatih na aukciji za 90.589 evra, piše LiveScience.

Veruje se da su novčići, otkriveni 2019, bili sakriveni na farmi u vreme Engleskog građanskog rata u 17. veku.

Robert Fuks, koji na farmi živi sa suprugom Beti, otkrio je riznicu kada je počeo da razbija kuhinjski pod kako bi uklonio pločice i beton. Onda je iznenada video izlomljenu keramičku posudu sa novčićima.

Kako je aukcijska kuća Djuk saopštila, nije jasno da li je posuda slomljena u vreme kada je zakopana ili tokom slučajnog otkrića.

Fuksovi su pozvali lokalne zvaničnike, koji su novčiće poslali u Britanski muzej na čišćenje i procenu. Muzej je procenio da su oni zakopani jednom prilikom, verovatno između 1642. i 1644.

Rizniza iz Purtona, kako je nazvana, imala je različite novčiće, od skromnih šestoparaca do zlatnih novčića vrednih 20 šilinga ili jednu funtu sa likom engleskih monarha Edvarda VI, Meri i njenog supruga Filipa, Elizabete I, Džejmsa I i Čarlsa prvog, koji su vladali od 1547. do 1649.

Većina novčića prodata je na aukciji 23. arila. Najskuplji je bio zlatnik Čarlsa Prvog, koji je prodat za 5.000 funti ili 5.807 evra.

Novčići su najverovatnije zakopani u vreme prvog Engleskog građanskog rata, koji je trajao od 1642. do 1646.

- Možda najznačajniji kratkotrajni značaj građanskih ratova bio je egzekucija kralja Čarlsa I 1649. i uspostavljanje republike prvi put u istoriji Engleske. Ona je trajala 11 godina. Nije čudno da se tada zakopavao novac. Ako ste bili rojalista ili osumnjičeni da ste rojalista, parlament je oduzimao važe imanje i obrnuto – rekao je za LiveScience Vasim Ahmed, postdoktorand istorije na Univerzitetskom koledžu Londona i specijalista za britansku političku istoriju 17. veka.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>