• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kula 4 krila izuzetan oklop sa italijanskim žigom: U Golubačkoj tvrđavi predstavljen brigantin iz 15. veka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom arheoloških radova pronađeno je 2.000 metalnih pločica, a stručnjaci su rekonstruisali jedan oklop

  • 1
Golubačka tvrđava Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Rekonstruisani srednjovekovni oklop predstavljen je u tvrđavi Golubački grad. Ovaj oklop, otkriven tokom arheoloških radova u Kuli 4, deo je izložbe „Sveti ratnici u srpskom srednjovekovnom slikarstvu“, objavio je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na Fejsbuku.

Oklop potiče iz 15. veka, a sastoji se iz čeličnih pločica i zakivaka.

- Tokom arheoloških istraživanja u Kuli 4 Golubačke tvrđave, koja je realizovao Republički zavod, pronađeno je u periodu od 2015. do 2017. godine 2.000 metalnih pločica, delova srednjovekovnih, viteških oklopa, najverovatnije jedne vojne družine. Nakon konzervacije pojedinačnih nalaza rekonstruisan je jedan oklop. Danas je svečano predstavljen u Palati tvrđave Golubački grad, gde će biti trajno izložen – naveo je Zavod.

Fejsbuk stranica ArcheoSerbia takođe je objavila da je „sjajno otkriće iz tvrđave Golubac u Srbiji, kasnosrednjovekovni oklop tipa brigantin 15 veka, predstavljen javnosti“.

- Tokom obnove tvrđave u proteklih desetak godina sprovedena su i arheološka istraživanja koja su otkrila ostatke civilnog naselja oko tvrđave i brojne pokretne nalaze poput grnčarije, oruđa i naoružanja. Među tim ostacima je i 1.000 vrhova strela, ostataka brojnih opsada. Tokom iskopavanja Kule 4 sprovedenim od 2015. do 2017. pronađeno je više od 2.000 metalnih pločica, delova kasnosrednjovekovnih oklopa iz 15. veka, koji su verovatno pripadali članovima jedne vojne družine. Nakon konzervacije, jedan od klopa iz 15. veka, koji se sastoji od čeličnih pločica i zakivaka, rekonstruisan je i predstavljen javnosti. Pripada brigantin tipu oklopa, koji se sastojao od tkanine ili kože na koje su bile prišivene izdužene metalne pločice. Oklop iz Golupca najverovatnije potiče iz Italije, sudeći prema žigu radionice na jednoj od pločica – navedeno je u postu.

Golubačka tvrđava podignuta je na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde Dunav najširi u svom toku prelazi u tesnac Karpatskih planina. Tvrđava je predstavljalo važno srednjovekovno vojno pogranično utvrđenje.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    27. april 2024. | 23:28

    Dzabe sve, kad dodjete u 15h i kaze pa ne radimo..... Kao i u vecem deku Srbije turizami ugostiteljstvo na nivou srednjeg veka....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>