• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misterija Keopsove piramide: Da li je geografska širina arheološkog čuda jednaka brzini svetlosti?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači razmatraju naučne činjenice i teorije o Velikoj piramidi odbacujući neosnovane spekulacije

  • 5
Velika piramida Giza Egipat Foto: Tanjug/AP

U svetu prepunom misterija, Velika piramida u Gizi ili Keopsova piramida često se ističe kao jedno od najfascinantnijih arheoloških čuda. Od spekulacija o njenom poreklu do mističnih teorija o njenom značaju, ova drevna građevina nudi beskonačno polje interesovanja i istraživanja. Jedna od najpoznatijih priča koja kruži internetom je ta da je brzina svetlosti u vakuumu (299.792.458 metara u sekundi) upravo identična geografskoj širini Keopsove piramide (29.9792458°N). Ali koliko je ova tvrdnja istinita?

Za početak, treba istaći da je brzina svetlosti uistinu 299.792.458 metara u sekundi, a geografska širina Keopsove piramide zaista odgovara broju 29.9792458°N. Međutim, ovo nije jedinstvena latituda na svetu; mnoga druga mesta takođe dele istu geografsku širinu. Dakle, može se reći da je ova podudarnost zapravo slučajna, piše IFL Science.

Osim toga, stari Egipćani, graditelji Keopsove piramide, nisu koristili metrički sistem merenja. Umesto toga, koristili su jedinicu merenja nazvanu lakat. Ako bismo izračunali brzinu svetlosti u laktovima u sekundi, dobili bismo broj oko 571.033.253 lakata u sekundi. Dakle, Stara Egipćani verovatno nisu ni znali za brzinu svetlosti kao što je danas poznajemo.

Ipak, Velika piramida ostaje izvanredno dostignuće drevnog graditeljstva. Njena precizna građevinska tehnika i astronomski orijentisane karakteristike i dalje izazivaju divljenje i čuđenje. Na primer, četiri strane piramide usmerene su tačno prema četiri strane sveta - sever, jug, istok i zapad. Takođe, piramida je izgrađena sa neverovatnom preciznošću, sa svim stranama koje su gotovo savršeno orijentisane prema tačkama kompasa.

Osim toga, postoji i teorija da Velika piramida možda ima veze s vanzemaljskim civilizacijama ili naprednom tehnologijom koja je bila nedostupna Starim Egipćanima. Iako ove teorije nisu naučno potvrđene, one dodatno povećavaju tajanstvenost ove izuzetne građevine.

Dakle, iako je podudarnost između geografske širine Keopsove piramide i brzine svetlosti zanimljiva, ona je verovatno samo slučajnost. Ipak, Velika piramida nastavlja da intrigira i inspiriše ljude širom sveta, ostavljajući nas da se pitamo o njenom pravom značenju i poreklu.

(Telegraf Nauka / IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kako

    29. april 2024. | 17:57

    Kako bre slucajnost?!? Od svih bas geografska sirina koja se do poslednje cifre slaze sa brzinom svetlosti. Uz to to je piramida sunca, a njihov vrhovni bog Ra - Bog Sunca. Po Ajnstajnu, nista u materijalnom svetu ne moze da dostigne brzinu svetlosti (u sistemu prostor-vreme). Po pravoslavlju dusa se kroz raj krece brzinom munje. Svrha piramide jeste da vladar moze u drugi svet. Stvarno previse slucajnosti.

  • Kragujevčanin

    30. april 2024. | 00:11

    Visina Keopsove piramide pomnožena sa milion, daje tačno rastojanje od Zemlje do Sunca. Koje li slučajnosti.

  • Objektivni gradjanin sveta

    30. april 2024. | 05:21

    Koristili su metricki sistem!!! Dokazano pre nekolikogodina, mozda desetak... Bila je naucna emisija o tome (mislim na RTS)...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>