• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove životinje imale su status kao danas najluksuzniji automobili: Preskupi konji za dvoboje engleskih vitezova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Analiza konja pokazala je da su životinje otkrivene u Engleskoj došli iz Skandinavije, iz regije Alpa, Španije i Italije

  • 0
Viteški dvoboji Viteški dvoboji... Ilustracija: British Library / akg-images / Profimedia

Među ostacima otkrivenim u Vestminsteru pre skoro 30 godina, nalaze se i neki koji su pripadali fizički izuzetnim konjima, koji su uvoženi za turnirske dvoboje. Naučnici Univerziteta Ekseter analizirali su sastav njihovih zuba, kako bi utvrdili njihovo poreklo, piše BBC.

Rezultati su pokazali da su došli iz Skandinavije, iz regije Alpa, Španije i Italije. Životinje odabrane i uvezene iz cele Evrope morale su da imaju posebnu visinu i mišićnu snagu, i predstavljale su statusni simbol u 14, 15. i 16. veku.

Skeleti tri najviša konja iz kasnog srednjovekovnog perioda u Engleskoj nađeni su baš na ovom groblju. Iako relativno mali za današnje standarde, konji od 1,6 metara visine u grebenu svakako su bili impresivni za ono vreme. Tokom srednjeg veka, groblja životinja su se nalazila izvan zidina Londona, ali u blizini kraljevske palate u Vestminsteru.

Akademska zajednica veruje da ovo istraživanje ukazuje i na to da je trgovina konjima u Engleskoj u kasnom srednjem veku i periodu Tjudora imala i međunarodni karakter.

Uzorak za istraživanje su predstavljala 22 kutnjaka uzeta od 15 različitih životinja. Gleđ zuba je delimično izbušena kako bi se uzeli uzorci za izotopske analize. Merenjem odnosa izotopa stroncijuma, ugljenika i kiseonika prisutnim u ovim uzorcima i upoređivanjem rezultata sa poznatim odnosima iz različitih geografskih regiona, naučnici su mogli da identifikuju verovatna mesta porekla svake životinje i sa velikom preciznošću odbace druga, uključujući elitne centre za uzgoj konja poput onih u Španiji i južnoj Italiji.

Rezultati merenja su u skladu sa uzgojnim praksama kraljevskih ergela gde bi konji ostajali do svoje druge ili treće godine kada bi bili dresirani ili prodati negde drugde.

Viteški dvoboj Viteški dvoboj... Ilustracija: North Wind Picture Archives / akg-images / Profimedia

Analize skeleta pokazuju da su mnogi od njih bili veći od proseka, a na nekima od njih se vidi srastanje poslednjih leđnih i početnih krsnih pršljenova, što ukazuje da su bili korišćeni za jahanje i naporan rad.

- Hemijski potpis izotopa izmeren u zubima ovih konja je toliko karakterističan i toliko različit od bilo čega što očekujemo od konja koji su uzgojeni u Engleskoj. Predstavnici kralja i drugih srednjevekovnih londonskih aristokrata detaljno bi pretraživali mesta prodaje širom Evrope, kako bi velmožama obezbedili najbolje moguće konje. Lako je moguće da su konji sahranjeni u Vestminsteru korišćeni za viteške turnire i dvoboje - kaže dr Aleks Prajor.

Profesor Oliver Kreiton, stručnjak za srednji vek, kaže da su najbolji srednjevekovni konji bili izuzetno skupa i fino balansirana „vozila”, koja bi odražavala status njihovih vlasnika, poput današnjih luksuznih i superautomobila koji predstavljaju statusne simbole ili odraz bogatstva pojedinca.

(Telegraf Nauka / BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>