• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brat očajnički pokušava da spase sestru koja se davi: Otkrivena neverovatno očuvana freska u Pompeji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slika ima žive boje i izuzetan umetnički stil

  • 0
Friks i Hela Otkrivena freska prikazuje Friksa i Helu... Foto: AFP PHOTO / Parco Archeologico di Pompei press office / Profimedia

Neverovatna freska sa mitološkim motivom – predstavom Friksa i Hele - otkrivena je u ruševinama Pompeje. Gabrijel Zaktrigel, direktor Arheološkog parka Pompeje, rekao je da ovo otkriće predstavlja potresan prizor koji pokazuje da se istorija i danas ponavlja.

- Istorija se ponavlja. To je prelepa freska u odličnom stanju. Mit o Friksu i Heli veoma je raširen u Pompeji. Oni su dvoje izbeglica na moru, brat i sestra, koji su primorani da beže jer maćeha želi da ih se reši i to čini prevarom i korupcijom. Hela pada u vodu i davi se – rekao je on, a prenosi Gardijan.

Na fresci se vide žive boje i izuzetan umetnički stil. Hela je predstavljena kako se davi, lice joj pokrivaju talasi, dok njen brat očajnički pokušava da je uhvati i izvuče. Prema mitu, Friks nije uspeo da spase sestru, ali je more (u stvari moreuz) u kome se udavila nazvano njenim imenom – Helino more ili Helespont. Danas su to Dardaneli.

Zaktrigel je istakao važnost novih otkrića u Pompeji, koja je razorena u vulkanskoj erupciji 79. godine. Lava je dovela do toga da veliki delovi ovog grada budu izuzetno očuvani i daju sjajan uvid u život u Starom Rimu.

Pompeju godišnje poseti oko četiri miliona ljudi.

Friks i Hela Otkrivena freska prikazuje Friksa i Helu... Foto: AFP PHOTO / Parco Archeologico di Pompei press office / Profimedia

Friks i Hela su bili deca Atamanta, kralja Bojotije, iz braka sa Nefelom, utvarom koju je Zevs napravio po Herinom obličju. Friks je, zbog prevare maćehe i lažnih optužbi, trebalo da bude žrtvovan bogovima, ali ga je sa oltara spasao zlatni ovan, koji doleteo po naredbi Here ili Zevsa, i odveo sa sobom. Hela je molila brata da je povede sa sobom, što je on i uradio. Nažalost, dok su prelazili moreuz između Evrope i Azije ona imala vrtoglavicu, izgubila ravnotežu i pala u vodu, Friks nije uspeo da je spase. Kraljević je stigao u Kolhidu i tu je žrtvovao ovna Zevsu, a njegovo zlatno runo sačuvao da bi ono generaciju kasnije postalo cilj čuvene mitološke potrage Jasona i Argonauta.

(Telegraf Nauka / The Guardian)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>