• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čudesno otkriće u Španiji: Bronzana ruka stara 2000 godina sa misterioznom porukom, jedna reč konačno poznata

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo pismo je ispisano tehnikom zgrafito da bi se kreirale linije, nakon čega slede veće iskucane tačke

  • 1

Čudesno i intrigantno otkriće na severu Španije obišlo je ceo svet pre godinu dana: bronzana ruka stara oko 2.000 godina, sa četiri reda čudnih simbola urezanih na njenoj površini. Sada su naučnici došli do neverovatnog otkrića, a svoje temeljno istraživanje objavili 20. februara ove godine.

Nova studija sugeriše da je ovaj drevni ispis na ruci povezan sa drevnim paleohispanskim jezicima i možda je bio deo jezika koji se razvio u baskijski u današnjoj Španiji.

Pleme zvano Vaskoni naseljavalo je ove krajeve otprilike u vreme kada je ruka bila napravljena, ali pošto iz tog doba nema mnogo sačuvanih pisanih tragova, naučnici su pretpostavljali da je ovo pleme zapravo bilo nepismeno. Ova ruka pokazuje da to možda nije slučaj, a naučnici veruju da baš ona može mnogo reći o Vaskonima - posebno o pisanom jeziku koji je postojao pre dolaska Rimljana.

„Detaljna lingvistička analiza sugeriše da pismo predstavlja grafički podsistem paleohispanskog jezika koji deli svoje korene sa savremenim baskijskim jezikom i predstavlja prvi primer vaskonske epigrafije“, pišu istraživači u svom objavljenom radu.

Ovo pismo je ispisano tehnikom zgrafito da bi se kreirale linije, nakon čega slede veće iskucane tačke. Nije jasno koji su instrumenti korišćeni, ali istraživači misle da je oštar gvozdeni alat mogao biti jedan od njih.

Na osnovu reči koje se mogu identifikovati i poređenja sa drugim artefaktima, istraživači misle da jezik sadrži „različiti podsistem“. Iako nije moguće u potpunosti prevesti tekst, istraživači su pronašli neke zanimljive paralele sa modernim baskijskim.

Jedna od ključnih veza koju istraživači prave je između prve reči na ruci, sorioneku, i baskijske reči zorioneko, što znači sreća. To ukazuje i na značenje poruke na ruci ali i na vezu sa baskijskom.

„Tekst ispisan na ovom artefaktu, koji je pronađen na ulazu u kuću, tumači se kao apotropej, kao znak za molitvu na sreću“, pišu istraživači.

Moguće je da je ruka imala neku vrstu ritualnog ili kulturnog značaja, tvrde istraživači, jer su drevni Iberijci, navodno, svojim zarobljenicima odsecali desnu ruku, pa bi ova ruka mogla imati neko simbolično ili magijsko značenje.

Nekoliko artefakata iz gvozdenog doba koji prikazuju pozadinu otvorene desne ruke otkriveno je u vaskonskim i iberijskim oblastima, a jedan realističniji artefakt iz sličnog vremenskog perioda pronađen u Zafaru (Jemen) takođe ima zanimljivu sličnost.

„Novi natpis koji je ovde predstavljen pruža podršku rastućoj svesti da su drevni Vaskoni znali i koristili pisanje, barem u izvesnoj meri“, pišu istraživači.

Istraživanja se nastavljaju o tzv. Irulegijevoj ruci, nazvanoj po mestu na kojem je pronađena, a naučnici veruju da će otkriti mnogo o plemenu, koje je nepravedno bilo svrstano među nepismene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vid

    24. februar 2024. | 16:13

    Jasno se mogu videti pojedina slova iz Vincanskog pisma,odnosno Srbice,pet hiljada godina starijeg ....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>