• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tirkizni zmaj za godinu zmaja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lunarna Nova godina dočekuje se večeras, nakon čega počinje godina zmaja

  • 0

Kineska ili lunarna Nova godina dočekuje se večeras, a od sutra bićemo u godini drvenog zmaja. Kineski arheološki muzej u Pekingu tim povodom objavio je fotografije tirkiznog zmaja koji se naziva i „kineski zmaj“.

Ovaj neverovatan predmet dugačak je nešto više od 70 centimetara, a napravljen je od više od 2.000 pločica tirkiza.

Pronađen je na nalazištu Erlitou kulture u mestu Luojang, u centralnoj kineskoj provinciji Henan, i to još 2002.Bile su potrebne dve godine da se ovaj predmet izvuče bez oštećenja, a sada se nalazi u Kineskom arheološkom muzeju.

Povodom kineske Nove godine i Narodni muzej Kine otvorio je izložbu „Kulturna evolucija zmaja“, sa predstavama zmaja od neolitskog zmaja od žada, koji se naziva i „prvim kineskim zmajem“.

Zmaj Neolitski zmaj od žada... Foto: Pu Feng - Imaginechina / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kineska ili lunarna Nova godina dočekuje se po lunarnom kalendaru, drugog mladog meseca posle zimske kratkodnevice, pa najčešće pada krajem januara ili početkom februara. U samoj Kini nazivaju je Prolećni festival, dok u okolnim zemljama koje je slave ima neke druge nazive.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>