• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Dobili smo poruku iz prošlosti“: Otkriveno sečivo staro 2.000 godina s najstarijim runama u Danskoj

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oštrica duga osam centimetara iskopana je u grobu u blizini grada Odense

  • 0
Odensa Nalazište u Odensi... Graca Victoria / Alamy / Alamy / Profimedia

Arheolozi u Danskoj pronašli su izgraviranu oštricu noža ispisanu runskim simbolima staru skoro 2.000 godina. Veruje se da su to najstarije rune ikada pronađene u Danskoj.

Rune su najranije poznato pismo Danske, a na ovoj oštrici dužine osam centimetara pronađenoj u grobu ispod urne u blizini grada Odense na ostrvu Funen, urezano je pet runskih znakova hirila koji znače "mali mač", prenosi Gardijan.

Zajedno sa koštanim češljem sa ugraviranim runama pronađenim 1865. na istom području oko grada Odense, rune na sečivu noža smatraju se najstarijim ikada pronađenim u Danskoj.

Jakob Bonde, kustos gradskog muzeja i arheolog koji je otkrio sečivo, rekao je da je u početku mislio da je to običan nož, s obzirom da rune nisu bile vidljive, ali nakon što su ga konzervatori očistili postalo je jasno da je izgraviran.

- To je kao da ste dobili poruku iz prošlosti. Za nas je to izvanredno otkriće koje nam govori o razvoju najranijeg skandinavskog jezika - rekao je Bonde.

Runsko pismo koristila su germanska plemena i to je najstariji poznati oblik pisma u Skandinaviji koje se koristilo sve do kasnog srednjeg veka.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>