• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sakatili sopstvena tela u ime boga: Brutalni rituali krivi za misteriozne pećinske slike

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na više od 200 slika starih oko 25.000 godina predstavljene su šake bez bar jednog prsta, a tim arheologa veruje da zna i razlog zbog koga je tako

  • 0
Pećinske slike Pećina Kosker... Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Muškarci i žene sakatili su sopstvena tela – odsecali sebi prste – tokom brutalnih praistorijskih religijskih rituala, kako bi ugodili bogu ili bogovima, tvrdi se u novom tumačenju paleolitskih slika na zidovima pećina. U studiji predstavljenoj na susretu Evropskog društva za ljudsku evoluciju, naučnici su dali nov pogled na 25.000 godina stare i misteriozne slike silueta šaka u pećinama Španije i Francuske.

Na više od 200 slika predstavljene su šake bez bar jednog prsta, navodi Gardijan. U nekim slučajevima nedostajao je samo deo prsta, a u nekima i po više prstiju.

U prošlosti je to tumačeno umetničkom slobodom ili predstavom medicinskih problema tadašnjih ljudi.

Značajni dokazi o amputaciji

Međutim, tim arheologa predvođen Markom Kolardom, profesorom Univerziteta u Vankuveru Sajmon Frejzer, veruje da je razlog za to mnogo brutalniji.

- Postoje značajni dokazi da su ovim ljudima prsti amputirani kako bi se prizvala pomoć natprirodnih entiteta. To nije specifično za jedno mesto ili jedno vreme. Dosta društava i danas ohrabruje ljude da odsecaju prste i to se često radilo kroz istoriju – rekao je on za Gardijan.

Kao primer navodi narod Dani, koji živi na visoravnima Nove Gvineje.

- Žene tamo povremeno odsecaju jedan ili više prstiju nakon smrti najmilijih - sinova i ćerki. Verujemo da su Evropljani radili slične stvari u paleolitskim vremenima, iako se možda tačan sistem verovanja uključen u to razlikovao. Ovo je praksa koja je zabeležena u različitim istorijskim periodima – rekao je on.

Teza naišla na kritiku

Kolard i njegove kolege su tezu objavili i pre nekoliko godina, ali su naišli na kritiku od strane drugih naučnika, čija je teza bila da bi namerno odsecanje prstiju bilo katastrofalno u to doba. Muškarci ili žene bez celih šaka ne bi mogli da se nose sa teškim uslovima života.

Od tada je Kolard, radeći zajedno sa doktorandkinjom Bri Makoli, skupio više podataka za potvrđivanje teze o amputaciji. U studiji predstavljenoj na susretu naveli su da njihova istraživanja daju još više ubedljivih dokaza da je uklanjanje prstiju rađeno kako bi se ugodilo bogu ili bogovima, što se vidi na slikama u pećinama Španije i Francuske.

Ove slike imaju dva tipa – otiske i crteže. Na prvim osoba je stavljao šaku u boju, a onda dodirivao zid pećine i ostavljao otisak. Na drugim je ruka stavljana na zid pećine, a onda je šaka crtana oko nje komadom uglja, pa je to prerađivano u siluetu. U oba slučaja postoje šake sa manjkom prstiju u četiri glavne pećine – Maltravijeso i Fuente del Truho u Španiji i Gargas i Kosker u Francuskoj.

Pećinske slike Pećina Kosker... Foto: Laurent Coust / Zuma Press / Profimedia

Tim je i na drugim mestima tragao za dokazima amputacije prstiju i otkrio 100 slučajevima u kojima je to možda bila praksa.

Posle sakaćenja bolja saradnja u grupi

- Jasno je da je ovaj običaj izmišljen odvojeno nekoliko puta tokom različitih vremena. Bio je prisutan u nekim društvima lovaca-skupljača, pa je moguće da su i grupe koje su živele u pećini Gargas i drugim pećinama bile uključene u takvu praksu – naveli su Kolard i Makolijeva.

Primeri nisu ograničeni na Evropu, dodaju. Četiri takva nalazišta postoje u Africi, tri u Australiji, devet u Severnoj Americi, pet u južnoj Aziji i jedno u jugoistočnoj Aziji.

- Ova vrsta samosakaćenja prisutna je na svim naseljenim kontinentima. Osim toga, postoji i danas, kao što je slučaj kod Danija – rekao je Kolard.

On naglašava da su ovakvi rituali zabeleženi i na Mauricijusu i drugim mestima. Reč je, kaže, o hodanju kroz vatru, bušenju lica ili probadanje tela udicama vezanim za lance.

- Ljudi će lakše da sarađuju sa drugim članovima grupe nakon što prođu kroz ovakve rituale. Odsecanje prstiju je samo ekstremnija verzija ovog rituala – rekao je Kolard.

(Telegraf Nauka/The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>