• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

13 figurica od terakote pronađeno u ruševinama Pompeje: Neverovatno arheološko otkriće u Italiji

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Figurice su pronađene u blizini „kuće Lede i Labuda“, koja je dobila ime po senzualnoj fresci koja prikazuje grčki mit

  • 0

U ruševinama Pompeje otkriveno je 13 figuricaod terakote koje pružaju nove dokaze o paganskim ritualima i tradicijama u ovom rimskom gradu koji je uništila erupcija vulkana Vezuv u 1. veku nove ere. Figurice od terakote su nađene u uspravnom položaju i pretpostavlja se da su stajale na polici u hodniku jedne kuće koja je predmet nedavnih iskopavanja u arheološkom parku na jugu Italije, preneo je Gardijan.

Arheolozi su u saopštenju naveli da „božićne jasle očigledno nisu deo tradicije u paganskom rimskom gradu“, koji je zbrisan erupcijom Vezuva 79. godine nove ere, ali veruju da su relikvije korišćene kao deo paganskog rituala s obzirom na način na koji su raspoređene.

Čini se da neke od figurica u ljudskom liku odaju počast mitu o kultnoj boginji Kibeli i njenoj tragičnoj ljubavi – Atisu. Druge figurice prikazuju glavu petla, badem, orah i šišarke.

U hodniku u kome su pronađeni, nalazili su se i ukrasi na zidovima.

Figurice su pronađene u blizini „kuće Lede i Labuda“, koja je dobila ime po senzualnoj fresci koja prikazuje grčki mit, pronađenoj u jednoj od prostorija kuće 2019. godine, gde se trenutno odvijaju radovi na iskopavanju i restauraciji.

Veruje se da je kuća pripadala bogatom trgovcu koji je ukrasio svoj dom freskama inspirisanim mitovima.

Ruševine Pompeje otkrivene su u 16. veku i nastavljaju da pružaju uvid u život u drevnom gradu.

Kako je Telegraf Nauka pisao, u Pompeji je nedavno otkrivena pekara u kojoj su robovi i magarci bili sabijeni i terani da danonoćno melju žito i prave hleb. To otkriće je pokazalo najsuroviju i najbrutalniju stranu života u antičkom društvu i to u vreme najvećeg uspona Rimskog carstva.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>