• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čovek u svom dvorištu iskopao 1.000 godina star mač iz švedskih krstaških ratova

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim pronalaska krstaškog mača, arheolozi u Finskoj otkrili su groblje koje bi moglo sadržati stotine grobova.

  • 0
mač, švedski krstaški ratovi Foto: Riikka Saarinen/Turku Museum Center

Dok je uređivao svoje dvorište, jedan čovek na jugu Finske video je komad gvožda koji viri iz zemlje. Ono što je izvukao, pak, bio je mač star više vekova.

Vlasnik zemljišta je odmah kontaktirao tamošnje arheologe. Istraživači su metodom radioaktivnog ugljenika utvrdili da je artefakt iz vremena između 1050. i 1150. godine nove ere, piše Live Science.

Švedski krstaški ratovi bili su niz verski motivisanih napada koji su se odigrali između 12. i 13. veka. Cilj tih napada, koje su pokrenuli Rimska katolička crkva i švedska kraljevina, bilo je uspostavljanje kontrole nad teritorijom današnje Finske. Ove ratove su kao „krstaške“ prikazali romantičarski nacionalisti iz 19. veka, a prvi od tri krstaška rata je verovatno bio mit i nije se zaista desio.

Rendgenski snimak oštrice mača otkrio je gravuru, za koju arheolozi misle da glasi „U ime Isusa Hrista“.

Nastavljajući da pregledaju nalazište, istraživači su naišli na drugo otkriće: „nepoznato“ groblje u istoj oblasti kao i jedna srednjovekovna kamena crkva. To je prvi put da je neko groblje iz ovog perioda pronađeno u finskom regionu Salo.

„Lokacija u neposrednoj blizini srednjovekovne crkve može se smatrati dokazom mnogo ranije crkvene organizacije u ovoj oblasti“, rekao je Juha Ruohonen, arheolog sa Turku univerziteta u Finskoj.

Arheolozi su pronašli jedan broj artefakata koje smatraju delom jedne sahrane: delove jednog drugačijeg mača, drvene delove mrtvačkog sanduka, priveske u obliku krsta i kožni pojas sa 30 bronzanih ukrasa koji sadrže obrazac ruže.

Pronađene su i ljudske kosti, ali datiranje metodom radioaktivnog ugljenika neće biti gotovo do januara.

Zasad su arheolozi otkrili osam grobova na toj lokaciji, ali smatraju da bi ih ukupno moglo biti do 200.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>