• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Car postao 37 godina posle smrti: Grobnica otkrila neverovatnu dinastičku borbu iz 6. veka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šaomin ili Juven Džu, navodni rodonačelnik dinastije Severni Džou, preminuo je kao vojvoda, ali njegov brat car Vu posthumno mu je dao mnogo višu titulu

  • 0
Car Šaomin Grobnica car Šaomina... Foto: Shaanxi Academy of Archaeology / Xinhua News / Profimedia

Drevna grobnica kineskog cara potvrđuje postojanje borbe za vlast između braće i moćnog vojskovođe, koja je do sada bila poznata samo iz nekoliko istorijskih zapisa, piše Live Science.

Kineska agencija Sinhua javila je da su arheolozi otkrili grobnicu u blizini grada Sjanjanga, oko 900 kilometara jugozapadno od Pekinga.

Izveštaj kaže da su u grobnici otkriveni zemni ostaci cara Šaomina, poznatog i po svom ličnom imenu Juven Džu. On se smatra rodonačelnikom dinastije Severni Džou, osnovane 557. godine naše ere. Istoričari kažu da je on svrgnut i pogubljen nakon samo nekoliko meseci vladanja, a da je carem proglašen decenijama kasnije.

U novootkrivenoj grobnici nalazi se epitaf ispisan cinabaritom koji Džua opisuje ne kao cara, nego kao vojvodu od Luejanga, što je bila njegova zvanična titula u doba smrti.

Prema navodima istraživača iz Arheološke akademije Šansi, koji rade na iskopavanjima, grobnica se nalazi severozapadno od Sjanjanga, oblasti poznatoj po velikom broju grobnica velikaša iz istog perioda.

Pre otkrića ove grobnice, nedaleko od ove iskopine, otkrivena je grobnica Džuovog mlađeg brata, dok se grobnica još jednog brata, Juven Jonga ili cara Vua iz dinastije Severni Džou nalazi oko 8 km istočno od ovog mesta.

Novootkrivena grobnica ima oblik jedne zemljane odaje duge oko 56 metara i duboke 10 metara. Grobnica je u nekom trenutku opljačkana, ali arheolozi su ipak uspeli da iskopaju 146 artefakata, poput figura od terakote i grnčarije.

Eksperti kažu da natpisi na grobnici daju prve materijalne dokaze o političkoj borbi za vlast u periodu osnivanja dinastije Severni Džou, koja je do tada bila opisana samo u istorijskim izvorima.

U to vreme Kina je bila razbijena u više kraljevstava sa učestalim građanskim ratovima i političkim haosom, period koji istoričari nazivaju vremenom Severnih i Južnih dinastija, između 420. i 589. godine.

Istoričar Albert Dien sa Stenforda, u izjavi za Live Science, navodi da je Džu na vladarski tron postavio njegov rođak i staratelj, vojskovođa Juven Hu.

Džu je bio sin Juven Taja, moćnog generala dinastije Zapadni Vei, koji je umro 556. godine, tako da je Džu, uz Huovu pomoć, stupio na presto 557. godine. Kada se pobunio protiv Huovog uticaja, Hu ga je svrgao i pogubio, a na njegovo mesto doveo drugog brata, Juven Jua – cara Minga.

Hu je i njega smakao otrovavši ga, a potom je preuzeo kontrolu nad dinastijom Severni Džou preko marionetskih vladara, dok ga na kraju, 572. godine, nisu ubili zaverenici odani još jednom od braće - Juven Jongu, koji je potom stupio na presto kao car Vu. Džu je tek tada proglašen prvim carem dinastije Severni Džou, 37 godina nakon svoje smrti, navodi Dien.

Zbog toga natpisi na grobnici ukazuju da je on sahranjen kao vojvoda, a ne car.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>