• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preistorijska statua čoveka sa realističnim izrazom lica i bojena skulptura divlje svinje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova otkrića su ostvarena u Gobeklitepeu i Karahantepeu u Turskoj.

  • 0

Gobeklitepe predstavlja najstarije megalitsko nalazište na svetu, staro oko 12.000 godina, a njegovo „sestrinsko nalazište“ naziva se Karahantepe, piše ArkeoNews.

Nedavno je u najstarijem svetilištu na svetu, Gobeklitepeu, koje se opisuje kao „nulta tačka istorije“, otkrivena obojena statua divlje svinje. Taj artefakt sa crvenim, belim i crnim tragovima na svojoj površini predstavlja prvu bojenu skulpturu pronađenu iz tog vremena.

U okviru projekta Taš Tepeler, arheološka iskopavanja u 2023. u devet različitih oblasti dovela su nedavno do otkrića statua čoveka i životinje.

Tursko Ministarstvo kulture i turizma je saopštilo da je u D strukturi Gobeklitepea pronađena skulptura divlje svinje napravljena od krečnjaka. Skulptura je bila na pijedestalu sa dekoracijama koje uključuju simbol u obliku slova H, polumesec, dve zmije i tri ljudska lica ili maske.

Jedna od najrealističnijih statua iz tog doba je pronađena u Karahantepeu, visine 2,3 metra i sa prirodnim izrazom lica.

Sličnost te statue sa reljefom pronađenim u Sajburču 2021. godine je izvanredna. Jedan od panela u Sajburču prikazuje figuru koja drži falus u desnoj ruci. Međutim, novopronađena statua predstavlja figuru koja drži falus obema šakama.

U istoj oblasti gde je pronađena ta skulptura, nađene su i skulptura lešinara postavljena na zid i kamene ploče ostavljene na podu.

Istraživanja u vilajetu Šanlijurfa tokom proteklih nekoliko godina omogućila su identifikaciju naselja koja ukazuju na postojanje jedne drugačije faze u prekeramičkom neolitu.

Region ovih naselja je nazvan Taš Tepeler (Kamena brda). To je region Anadolije i gornje Mesopotamije, 200 kilometara od jednog do drugog kraja, koji je imao najstarija osnovana naselja.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>