• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hramovi antičkih bogova u potopljenom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva hrama, egipatskog boga Amona i grčke boginje Afrodite, pronađena su u potopljenom gradu kod obale Egipta.

  • 0

Ovo otkriće je objavljeno u saopštenju Evropskog instituta za podvodnu arheologiju (IEASM).

Istraživači su taj antički lučki grad Tonis-Heraklion u zalivu Abukir pronašli 2000, a sad su pronašli ostatke hramova u južnom kanalu grada, piše ArkeoNews.

Ruševine Tonis-Herakliona se nalaze pod vodom, sedam kilometara od sadašnje obale Egipta. Taj grad je vekovima bio najveća luka Egipta u Mediteranu pre nego što je Aleksandar Veliki 331. godine pre nove ere stvorio Aleksandriju.

Francuski arheolog Frank Godio predvodio je istraživački tim koji je došao do daljih otkrića na lokaciji hrama posvećenog egipatskom bogu vazduha, Amonu, za koji se smatra da je propao tokom kataklizmičnog događaja sredinom drugog veka pre nove ere.

„Rast nivoa mora i zemljotresi praćeni plimnim talasima koji su izazvali likvefakciju doveli su do toga da 110 kvadratnih kilometara delte Nila potpuno nestane pod vodom, odnoseći grad Tonis-Heraklion“, kaže IEASM.

Pronađeni su dragoceni predmeti iz riznice hrama, poput srebrnih ritualnih instrumenata, zlatnog nakita i krhkih posuda od alabastera za parfeme ili ulja. Oni svedoče o bogatstvu tog svetilišta i pobožnosti stanovnika tog lučkog grada.

Arheološka iskopavanja su otkrila podzemne strukture podržane sa vrlo dobro učuvanim drvenim stubovima i gredama iz petog veka pre nove ere.

„Veoma je uzbudljivo otkriti tako delikatne predmete koji su preživeli neoštećeni uprkos silini i razmerama kataklizme“, kaže Godio, predsednik IEASM-a.

Ova otkrića su postala moguća zahvaljujući razvoju i upotrebi novih tehnologija geofizičkog ispitivanja koje mogu da detektuju šupljine i objekte „zatrpane slojevima materijala debljine nekoliko metara“.

Afroditin hram

Hram posvećen grčkoj boginji ljubavi Afroditi identifikovan je pomoću jednog broja bronzanih i keramičkih statua.

Ovaj pronalazak se smatra naročito značajnim jer pokazuje da su Grci kojima je dozvoljeno da trguju i žive u gradu za vreme faraona iz Saiske dinastije (664-525) imali svoje hramove posvećene sopstvenim bogovima.

Jedan broj oružja grčkih plaćenika je takođe pronađen. Oni su branili prilaz kraljevstvu na ušću kanopske grane Nila. Ta grana je bila najveća i najplovnija u antičkom dobu.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>