• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još dva zlatna jezika pronađena u egipatskim mumijama

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukupan broj zlatnih jezika pronađenih u egipatskim mumijama u Oksirinhusu dostigao je 16.

  • 0

Arheolozi u Egiptu su pronašli dve mumije sa zlatnim jezicima u antičkom gradu Oksirinhusu, tako da ukupan broj zlatnih jezika pronađenih na toj lokaciji iznosi 16.

Tokom rimskog perioda (od 29 godine pre nove ere do 641 godine nove ere), Egipćani su stavljali zlatne jezike u usta nekih mumija kako bi mumija mogla koristiti jezik u zagrobnom životu i zato štu su stari Egipćani verovali da zlato predstavlja „meso bogova“. Smatralo se da mumije sa zlatnim jezikom imaju sposobnost da pričaju sa Ozirisom u podzemnom svetu zagrobnog života, piše Live Science.

Godine 2021, isti arheološki tim je pronašao tri zlatna jezika u Oksirinhusu, drevnom gradu u blizini današnje Al Bahnase.

Mumije sa zlatnim jezicima su pronađene unutar dveju grobnica iz rimskog perioda koje su sadržale još mumija, kao i papiruse sa grčkim pismom i glinenim pečatima sa egipatskom ikonografijom.

Osim toga, arheolozi su 2023. otkrili tri velika podzemna pogrebna mesta poznata kao hipegeumi, iz ptolemejskog perioda (304-30 godine pre nove ere). Pronašli su ukupno devet kamenih sarkofaga sa antropomorfnim (kombinacija ljudskog i životinjskog) dizajnima. Dva su još bila zatvorena – neopljačkana tokom hiljada godina.

Ukupno je pronađeno više od 30 mumija u živopisnim lepljenim oblogama od papirusa i vlakana i nekoliko figurica od terakote koje prikazuju Izidu Afroditu, božanstvo koje kombinuje Izidu, egipatsku boginju povezanu sa lečenjem i magijom, i Afroditu, grčku boginju povezanu sa lepotom.

To je prvi put da su figure od terakote sa likom Izide Afrodite pronađene u Oksirinhusu i prvi put da se takvi predmeti pojavljuju u toj oblasti srednjeg Egipta.

Iako detalji o preminulima nisu poznati, mora da su bili značajne ličnosti u Oksirinhusu, pošto su mogle priuštiti da budu mumificirane i, u nekoliko slučajeva, čak sahranjene sa zlatnim jezicima.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>