• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je najstariji objekat napravljen od drveta: Naučnici tvrde da su ostaci iz Kalamba stari 476.000 godina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim naučnika ispitao je drvo koje su modifikovali rani hominini, koji su živeli oko 120.000 godina pre Homo sapiensa, i došao do neverovatni podataka

  • 1
Kalambo vodopad, arheologija, otkriće Iskopavanje dela drvene strukture... Foto: Larry BARHAM / AFP / Profimedia

Ostaci drvene strukture otkrivene kraj vodopada Kalambo, u Zambiji, stari su oko 476.000 godina i predstavljaju najstarije korišćenje drveta u izgradnju, tvrde naučnici u studiji objavljenoj u žurnalu Nature, a preneo je Arkeonews.

Otkriće u Kalambu značajno poboljšava razumevanje tehničkih sposobnosti ranih hominina koji su počeli da oblikuju stabla drveća u velike kombinovane strukture. Sama struktura starija je od pojave naše vrste Homo sapiensa verovatno za oko 120.000 godina.

Kalambo vodopad, arheologija, otkriće Foto: Larry BARHAM / AFP / Profimedia

Vodopad Kalambo visok je 235 metara i nalazi se na granici Zambije i Tanzanije. Jedan je od najviših neprekinutih u Africi, a nizvodno od njega je klisura Kalambo.

Na drvetu su otkriveni tragovi sečenja, što ukazuje da je kameno oruđe korišćeno za spajanje dva stabla kako bi se napravila struktura, za koju se veruje da je bila platforma ili podignuto mesto za spavanje kako bi naši preci ostali van vode.

Na mestu iskopavanja pronađeni su i drveni alati, uključujući šilo i štap za kopanje. Otkriće je najstariji do sada poznati dokaz o namernom spajanju dva stabla. Naučnicima je već poznato da su ljudski preci u ovom periodu koristili drvo, ali za ograničene aktivnosti poput lova i paljenja vatre. Drugi najstariji dokaz korišćenja drveta u izgradnji otkriven je u Južnoj Africi 1952. i star je oko 9.000 godina.

Leri Baram, arheolog Univerziteta u Liverpulu, u Britaniji, i glavni autor ove studije, rekao je za AFP da je struktura slučajno otkrivena 2019. kada su ispitivani neki ostaci kraj reke Kalambo.

Otkrivanje drvenih predmeta koji su ovoliko stari je veoma retko jer drvo uglavnom truli i ne ostavlja trag.

Utvrđivanje starosti izvedeno je metodom osvetljavanja, koja meri kada su poslednji put minerali bili izloženi svetlosti, a ne uobičajenim procesom datiranja ugljenikom C14. Ovakva starost predmeta ukazuje na to da preci ljudi koji su ga napravili nisu bili nomadi, već su se tu naselili jer im je reka bila dobar izvor vode, a šuma oko nje bila korisna.

- Transformisali su okruženje kako bi svoj život učinili lakšim, čak i ako su samo napravili platformu kraj reke na koju mogu da sednu. Oni su bili više nalik nama nego što smo mislili – rekao je Baram.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>