• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izuzetno dobro očuvana kožna dečja cipela stara 2.000 godina pronađena u rudniku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izuzetno dobro očuvana kožna cipela deteta iz Gvozdenog doba pronađena je u Austriji tokom iskopavanja u Dirnbergu, u blizini istorijski značanog grada Halajn.

  • 0

Od 2001. godine Nemački muzej rudarstva u Bohumu, deo Istraživačkog muzeja Lajbnic, izvodi rudarska arheološka istraživanja u oblasti Dirnberga. Dirnberg kod Salcburga je poznat po rudarenju kamene soli, već u vreme Gvozdenog doba.

Zbog prezervativnih efekata te soli, organski ostaci su naročito dobro očuvani, nasuprot drugim iskopavanjima, sa malo takvih pronalazaka. Tokom ovogodišnje kampanje u tunelu Georgenberg, svetlost je ugledala dečja cipela napravljena od kože, piše ArkeoNews.

Ta cipela od kože odgovara današnjoj cipeli veličine 30. Oblik, kao i vezice poput pertli, verovatno napravljene od lanenog materijala, još su čitavi. Dizajn cipele dodatno razjašnjava njenu proizvodnju, najverovatnije u drugom veku pre nove ere.

„Organski materijali se obično raspadnu tokom vremena. Pronalasci poput ove dečje cipele, kao i ostataka platna ili izmeta, poput pronađenih u Dirnbergu, pružaju izuzetno redak uvid u život rudara iz Gvozdenog doba“, rekao je vođa istraživačkog projekta prof. dr Tomas Štelne.

Nekoliko pronalazaka kožnih cipela je već zabeleženo u Dirnbergu, ali je dečja cipela uvek nešto specijalno, pošto dokazuje prisustvo dece pod zemljom.

Osim toga, u ovom slučaju. kao izuzetak, ostatak vezice od lanenog materijala je sačuvan. Tako se može zaključiti kako je obuća vezivana.

Arheolozi su u blizini pronašli i druge organske materijale, tj. deo drvenog ašova u obliku sečiva i ostatke krzna sa vezicama, verovatno deo krznene kapuljače.

Istraživački rad na preistorijskoj proizvodnji soli u Dirnbergu kod Halajna u Austriji deo je dugoročnog istraživačkog projekta u saradnji sa Institutom za arheološke nauke na Rurskom univezitetu u Bohumu, a finasira ga kompanija za proizvodnju soli „Salinen Austrija“.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>