• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napravljen u Nemačkoj za dinastiju Ćing, razorio ga japanski torpedo! Počinje izvlačenje kineskog ratnog broda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podvodni istraživački centar iz Šangdonda tokom 60 dana pokušaće da očisti pesak i otkrije stanje broda „Lajuan“, uništenog 1895. godine u Prvom kinesko-japanskom ratu

  • 0
Kina, Japan, rat Japanski napad na Vejhaj 1895. godine Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Podvodna arheološka ekspedicija, čiji je cilj ispitivanje i moguće izvlačenje ostataka ratnog broda dinastije Ćing (1644-1911), počela je u kineskom gradu Vejhaj, objavio je Podvodni arheološki istraživački centar u Šandongu, a prenosi Global tajms.

Projekat će trajati 60 dana, a cilj je da se izvuče pesak i iskopa mesto na kome je „Lajuan“, glavni brod jedne od četiri kineske flote tokom Prvog kinesko-japanskog rata (1894-1895). „Lajuan“ je napravljen u Nemačkoj 1887. po narudžbini vlade Kine, tj. dinastije Ćing, i iste godine postao je deo flote. U februaru 1895. brod je potopljen nakon što ga je pogodio torpedo u zalivu Vejhaj. Svih 30 članova posade je poginulo.

Cilj projekta je da prvo vide u kakvom su stanju ostaci broda, a zatim da se obezbede arheološki materijali za proučavanje Prvog kinesko-japanskog rata, kao i pomorske istorije uopšte.

Je Daojang, direktor Pomorskog muzeja Pojasa svile Guangdong, rekao je za Global tajms da su podvodna istraživanja od izuzetnog značaja za modernu kinesku istoriju.

- Potopljeni ratni brod „Lajuan“ uništili su Japanci nakon što je pretrpeo ozbilju štetu. Municija i predmeti koje su mornari koristili najverovatnije su i dalje tu, na brodu ili u zemlji – naveo je on.

Gao Venkui, direktor Podvodnog arheološkog istraživačkog centra, rekao je da će istraživački tim očistiti pesak u oblasti od oko 30 kvadratnih metara oko trupa broda kako bi videli njegovo stanje.

- Neki ostaci će biti prikupljeni kako bi brod bio identifikovan, a njegova ukupna arheološka vrednost procenjena – objasnio je on.

Oko 200 predmeta prikupljeno je tokom ekspedicije do drugog potopljenog broda „Džingjuan“ sprovedene u oktobru 2022.

(Telegraf Nauka/Global tajms)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>