• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Može li internet pomoći u dešifrovanju misterioznog minojskog pisma?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako linear A ima sličnosti sa linearom B naučnici ne mogu da prevedu tekstove jer nisu identifikovali ni jezičku porodicu kojoj minojski jezik pripada

  • 2
Minojska civilizacija, linear A Foto: funkyfood London - Paul Williams / Alamy / Alamy / Profimedia

Pismo Minojske civilizacije poznato po imenu linear A moglo bi uskoro biti dešifrovano zahvaljujući internetu i otkrivanju ranije skrivenih veza sa pismom linear B, koje je dešifrovano sredinom 20. veka. Na tome pionirski radi dr Ester Salgarela, istraživač sa Koledža Sent Džon na Kembridžu, koja je napravila onlajn bazu u kojoj mogu da se porede dva pisma: „SigLA - Znaci lineara A: Paleografska baza“.

- U ovom trenutku postoji mnogo nepoznanica oko lineara A. Ne znamo koliko znakova predstavlja osnovne znakove, a u prošlosti se dešavalo da neki znaci budu pogrešno protumačeni. Ova onlajn baza pokušava da da naučnicima osnovu za napredak. Nemamo Rozetu za dešifrovanje lineara A, pa je potrebno mnogo lingvističkih analiza, ali ovo je osnova – rekla je dr Salgarela za Greek Reporter.

Fonetske vrednosti mnogih znakova lineara A, koji je korišćen u vreme Minojske civilizacije na Kritu, bile su poznate zahvaljujući linearu B, koji je koristila nešto mlađa Mikenska civilizacija. Ipak, jezik koji se tim pismom pisao i dalje nije poznat.

- Kombinovana paleografska i strukturalna istraživanja pisma dovela su me do toga da promenim trenutnu klasifikaciju i da verujem da su ova dva pisma u stvari dve strane istog novčića. Većina naučnika misli da zato što su dva jezika različita, da moraju biti različita i pisma, ali je veza između njih veoma suptilna – rekla je dr Salgarela.

Kako navodi u svojoj knjizi „Egejska linearna pisma: Proučavanje odnosa lineara A i lineara B“, nakon propasti Minojske civilizacije postoji period od oko 50 godina bez upotrebe ijednog od ova dva pisma.

- Ima dovoljno dokaza da je linear B razvijen iz lineara A, ali je pitanje kako se taj prenos dogodio. Želela sam da otkrijem kako možemo da objasnimo sličnosti i, što je važnije, razlike – rekla je dr Salgarela.

Oba ova pisma su slogovna, što znači da simboli ne predstavljaju jedan glas, već jedan slog. Analizom se ispituje kako znaci funkcinišu, u kom pravcu se čitaju i da li predstavljaju slog, reč ili interpunkcijski znak.

- Ono što vidimo su dva pisma – linear A i linear B – koja su se koristila za dva različita jezika – minojski i grčki. Grafički sistemi su slični, iako postoje razlike, ali jezici se razlikuju. To znači da je u prenosu lineara A ka linearu B došlo do lingvističke promene. Međutim, grafički sistem se nije tako drastično promenio – rekla je dr Salgarela.

Kako je naglasila, trenutno ne postoji prevod bilo koje reči napisane linearom A.

- Jedan od razloga za to je što još nismo identifikovali lingvističku porodicu kojoj je pripadao minojski jezik, osim ako nije bio izolovan jezik – rekla je ona.

Ipak, neki logogrami koji se koriste za žito, vino ili ulje su isti. Zato, ako postoje na linearu B, može se pretpostaviti da znače isto i na linearu A. Ipak, većina reči na glinenim tablicama pisanim linearom A nalaze se lična imena i imena mesta.

Nova digitalna baza identifikovala je mnogo osnovnih znakova.

- Osnovni znaci su oni za proste stvari koje smo otkrili na različitim nalazištima na Kritu i drugim egejskim ostrvima. Taj set osnovnih znakova ima najviše sličnosti sa osnovnim znakovima lineara B. Mnogi od njih su zajednički. Postoji oko 80 osnovnih znakova – rekla je dr Salgarela.

(Telegraf Nauka/Greek Reporter)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>