• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podvodni robot "Artur" izvukao staklene posude iz antičke olupine stare 2.000 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rimski brod nalazio se na dubini od 350 metara, između ostrva Korzika i Kapraja

  • 0
Credit: ManuelAñò-ProdAqua_SN_SUB_DRASSM_Cap-Corse2 (159) 1 / DRASSM

Italijansko-francuska misija izvukla je iz mora staklene posude i blokove sirovog stakla koji su se nalazili u olupini antičkog rimskog broda na dubini od oko 350 metara, između ostrva Korzika i Kapraja, javio je Arkeonews.

Tovar broda, koji se sastoji od staklenih predmeta i blokova sirovog stakla različitih oblika i boja spremnog da se pretvori u posude, tek je drugi takav primer otkriven u Sredozemnom moru. U ovom brodu, koji je potonuo pre oko 2.000 godina – krajem 1. ili početkom 2. veka, nalazilo se hiljada staklenih fragmenata i nekoliko tona sirovog stakla.

Olupina je otkrivena 2021. godine. Prvo se mislilo da je u francuskim vodama, ali se onda našla u italijanskim, pa su dve zemlje 2016. dogovorile saradnju. Zajednička misija konačno je organizovana ovo meseca.

Tim je u istraživanje otišao istraživačkim brodom „Alfred Merlin“, opremljenim sa dva podvodna robota na daljinsko upravljanje – „Arturom“ i „Hilarionom“. Prvi je sposoban da snima video-snimke visoke definicije, može da se spusti do 2.500 metara i da izvlači predmete. Drugi pravi HD snimke na dubinama do 500 metara. Upravo je „Artur“ izvukao predmete iz olupine i dopremio ih do površine, što se može videti na objavljenom snimku sa ekspedicije.

Inicijalne analize pokazuju da su se na brodu nalazile orijentalne amfore i da je sam brod najverovatnije krenuo sa Bliskog istoka, verovatno iz Libana ili Sirije, i išao ka provansalskoj obali. Istraživanja su sproveli italijanska Nacionalna kancelarija za podvodno kulturno nasleđe pri Ministarstvu kulture i francusko Odeljenje za arheološka istraživanja pod vodom pri Ministarstvu kulture.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>