• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dragulj iz doba Rimskog carstva pronađen u laguni na severu Italije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači su pronašli drevni komad nakita tokom ronjenja u Lio Pikolu, selu severno od Venecije

  • 0
Podvodna pećina pećine Foto: mediadrumworld.com/TomStGeorge/@ / Media Drum World / Profimedia

Lagune u Lio Pikolu, udaljene 10 km od Venecije, predstavljaju pravi biser za podvodnu arheologiju. Tokom iskopavanja u Lio Pikolu otkriven je u podvodnom arheološkom lokalitetu dragi kamen ahat sa urezanom mitološkom figurom. Arheolozi, sa univerziteta Ca’ Foscari iz Venecije, su tokom istraživanja podvodnih ruševina koje predstavljaju ostatke rimskih građevina otkrili neverovatan artefakt, navodi Arkeonews.

Ovalni ahat, koji potiče iz perioda antike, sa ugraviranom mitološkom figurom predstavlja izuzetan komad dragocenosti što potvrđuje hipotezu da su nekada na ovim prostorima boravili bogati Rimljani.

Ovakav komad ukrašenog ahata se smatra vrlo retkim i dragocenim nalazom u lagunama s obzirom da su pronađena samo još dva slična primerka u celoj Italiji.

„U lagunama je ovo redak nalaz i do danas imamo samo još dva draga kamena pronađena u Torčelu i Barena del Vigno“, navodi profesor Karlo Beltrame koji predvodi iskopavanja zajedno sa dr. Elizom Kostom.

Ovaj vredan artefakt arheolozi su pronašli među ruševinama po čijoj se strukturi i materijalima gradnje može zaključiti da se radi o vili nekog bogatog Rimljanina koja potiče iz prvog veka nove ere. U prilog tome govori i činjenica da su se u sklopu vile nalazili i rezervoari za ostrige.

Profesor Beltrame navodi da uz ovaj sistem za čuvanje i uzgoj ostriga postaje i ciglom popločane staze, vredne freske i crno beli mozaici koji su podstakli naučnike i arheologe da istražuju ovaj prostor još od 1980. godine.

Ovaj lokalitet ima značaj i za geološka istraživanja. Zahvaljujući lakom datovanju ostataka sa ovog lokaliteta možemo pratiti i pomeranje nivoa mora tokom vekova.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>