• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Slovenački Indijana Džouns pronašao izgubljeni grad Maja u džunglama Jukatana

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ekspedicija Ivana Šprajca otkrila je ostatke do sada nepoznatog grada naroda Maja nazvanog Okomtun

  • 0
FOTO: ZRC SAZU/INAH

Ekspedicija slovenačkog arheologa Ivana Šprajca otkrila je ostatke do sada nepoznatog grada naroda Maja u udaljenim, nenaseljenim i zaraslim centralnim delovima poluostrva Jukatan u Meksiku, saopštio je Institut za antropološke i prostorne studije iz Ljubljane.

Otkriveni grad nazvan je Okomtun, što znači kameni stubovi na jeziku Maja, a pre više od hiljadu godina bio je važan politički centar, navodi se u saopštenju. Kako dodaju, ovo je Šprajcovo drugo značajno otkriće ove godine – u januaru je objavio naučni rad kojim je dokazao da su majanska astronomija i kalendar stariji nego što se mislilo.

POSLEDNJA CRNA RUPA

- Ovi gradovi su izgubljeni u vremenu. Niko ne zna tačno gde se nalaze. Ali Okomtun je, u suštini, poslednja velika crna rupa na arheološkoj mapi centralnog Jukatana. Ništa nije bilo na tom prostoru. Nijedno poznato nalazište na prostoru od nekih tri ili četiri hiljade kvadratnih kilometara – rekao je Šprajc za BBC u prvoj izjavi nakon poslednjeg otkrića.

Ovaj „stvarni Indijana Džouns“, kako ga je svojevremeno nazvao britanski Gardijan, već 30 godina traga za gradovima Maja izgubljenim u dubokim džunglama. On je 2013. otkrio do tada nepoznati grad Kaktun u kome je u osmom veku živelo oko 40.000 ljudi. Godinu dana kasnije pronašao je još dva grada – Lagunitu i Tamčen. Poslednje otkriće – Okomtun – Maje su naseljavale u sedmom i osmom veku.

- Moraš da budeš malo lud da bi se bavio ovim poslom – rekao je za BBC dr Ivan Šprajc pušeći cigaretu. - Moraš da paziš na zmije, insekte, jaguare i sve ostalo. Ali postoji nešto što nas tera da idemo dalje. Moraš da patiš malo ako želiš da pronađeš nešto što je malo ljudi videlo i što je bilo sakriveno vekovima.

Mapiranje izgubljenih gradova Jukatana moglo bi da otkrije naučnicima više o drevnom narodu Centralne Amerike, kao i o dramatičnom kolapsu njihove civilizacije. Maje su vladale velikim delom tog prostora između trećeg i devetog veka, a poznati su po 40 velikih gradova napravljenih od kamena i ogromnim hramovima u obliku piramida. Osim toga, imali su razvijenu astronomiju i matematiku. Detaljno su beležili svako pomračenje Sunca i Meseca, važne građevine su usklađivali sa kretanjem nebeskih tela, a koncept nule razvili su oko hiljadu godina pre Evropljana. U prvom veku stare ere razvili su kalendar koji je bio precizniji od julijanskog, a jedna su od najranijih civilizacija sa razvijenim sistemom pisanja. Veruje se da su otkrili čokoladu, gumu, kao i da su smislili prvu igru sa loptom.

Ekspedicija Ivana Šprajca (levo) u centralnom Jukatanu FOTO: ZRC SAZU/INAH

FASCINACIJA I MISTERIJA

- Uvek je postojala fascinacija Majama. Većina ovih divnih gradova pronađena je duboko u džungli, pa je to jedna enigma: kako civilizacija može da se razvije i cveta u tropskom okruženju – rekao je Šprajc za BBC.

Ipak, jedno od centralnih pitanja o narodu Maja je – šta se desilo sa njihovim najvećim gradovima. U osmom i devetom veku oni su iznenada počeli da ih napuštaju, pa su ove nekadašnje metropole, napravljene zahvaljujući sofisticiranom korišćenju nauke i inženjerskih tehnika, izgubljene. Šprajc i drugi naučnici dugo razmatraju da li se to dešavalo zbog ratova, dugih suša, neplodne zemlje, klimatskih promena ili kombinacije ovih faktora, ali, dodaje on, do otprilike 1000. godine skoro sva naselja u centralnom i južnom Jukatanu, uključujući i tek otkriveni Okomtun, potpuno su napušteni.

Kako je izgubljeni grad skoro potpuno nepristupačan, Šprajc i njegov tim su koristili Lidar, tehnologiju skeniranja prostora iz vazduha, koja je promenila način na koji arheolozi istražuju i mapiraju prostor. Nakon što je skeniranje pokazalo da postoje promene napravljene ljudskom rukom, ekspedicija je morala da prođe oko 60 kilometara kroz džunglu kako bi stigla do Okomtuna.

- Znali smo da se nešto veoma važno nalazi tu, ali nismo mogli da znamo šta ćemo tačno naći. Kada smo stigli, naše sumnje su potvrđene: ovo je arhitektonski bilo masivno, pa je jasno da je to morao da bude važan politički centar – rekao je Šprajc.

Kako navode, okružen ogromnim močvarama, grad je napravljen na uzvišenju i imao je monumentalno jezgro, a prostirao se na više od 50 hektara. Otkrivene su piramide i kameni stubovi, oltari, tri trga sa urušenim zgradama i terenom za igru loptom. Na severo-zapadnom uglu nalazi se 80 metara visoka akropola, a kraj nje je piramida visoka oko 25 metara na uzvišenju.

Kako se navodi u saopštenju Instituta za antropološke i prostorne studije, istraživanje sprovedeno u maju i junu 2023. sponzorisali su ZRS SAZU, Založba Rokus Klett, Adria kombi, Kreditna družba Ljubljana, AL Ars Longa travel agency (Slovenija), Dobrotvorna fondacija „Ken & Julie Jones“ i Milwaukee Audubon Society (SAD).

(Telegraf Nauka/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>