Na Zemlju padne 17.000 vatrenih kugli godišnje: Miroslav i njegov tim otkrili odakle 70% njih stiže

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poreklo 10 odsto poznatih meteorita i dalje je nepoznato

Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Vatrene kugle na nebu oduvek fasciniraju ljude, a oko 17.000 ovih meteorita ne samo da uđe u Zemljinu atmosferu, već preživi i padne na površinu. Naučnicima to daje važnu mogućnost da prouče ove kamene posetioce iz svemira. Tim istraživača koje su vodili Miroslav Brož sa Karlovog univerziteta u Češkoj i Mikel Marsej iz Južne evropske opservatorije u Čileu uspeo je da demonstrira da je čak 70 odsto svih poznatih meteorita dolazi iz samo tri mlade asteroidne familije.

Ove familije nastale su u tri sudara koji su se dogodili u glavnom pojasu asterioda pre 5,8, oko 7,5 i oko 40 miliona godina, navodi se u tri objavljene studije, jednoj u Astronomy and Astrophysics i dve u Nature (1, 2).

Iako je poznato više od 70.000 meteorita, samo 6 odsto njih identifikovano je da je stiglo sa Meseca, Marsa ili Veste, jednog od najvećih asteroida u glavnom pojasu. Izvor ostali 94 odsto meteorita bio je nepoznat.

Asteroidi su glavni izvor meteorita. Većina njih nalazi se u gustom pojasu između Marsa i Jupitera. Interakcija sa Jupiterom može da utiče na orbite asteroida i dovede do sudara, a krš koji nastaje može da stvori nove asteroide. Asteroidi S klase uglavnom se nalaze u unutrašnjem delu pojasa, dok su oni C klase češći u spoljnim delovima.

- Studija koju je predvodio Miroslav Brož pokazuje da obični hondriti potiču od sudara asteroida većih od 30 kilometara u prečniku koji se desio pre više od 30 miliona godina. Asteroidne porodice Koronis i Masalia imaju pravu veličinu i na poziciji su koja vodi Zemlji, pokazao je kompjuterski model. Koronis i Karin su dominantan izvor hondrita H. Masalija i Flora su glavni izvor L hondrita – naveo je Trevor Ajerland, profesor Univerziteta u Kvinslendu, za The Conversation.

Zaključak je da su glavni izvor meteorita asteroidne familije Karin, Koronis i Masalija, prenosi Phys.org. Poreklo 10 odsto poznatih meteorita i dalje je nepoznato.

(Telegraf Nauka/Phys.org/The Conversation)