Na Marsu možda postoji život: Naučnici NASA misle da znaju tačno gde se krije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompjuterski modeling pokazao da bi količina sunčeve svetlosti koja se probija kroz led bila dovoljna za pojavu fotosinteze

Mars i led na Crvenoj planeti... Foto-kolaž: Shutterstock/Grey Zone; NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Dokazi o postojanju života na Marsu nikad do sada nisu pronađeni. Ipak, moguće je da su mikrobi našli dom ispod zaleđene vode na površini Crvene planete, navodi se u najnovijoj studiji naučnika američke svemirske agencije NASA.

Pomoću kompjuterskog modelinga autori studije su pokazali da bi količina sunčeve svetlosti koja se probija kroz led bila dovoljna za pojavu fotosinteze u baricama istopljene vode ispod tog leda, navodi se u saopštenju NASA.

Slična jezerca vode ispod leda otkrivena su i na Zemlji i u mnogima od njih su bujale alge, gljive i mikroskopske cijanobakterije.

- Ako pokušavamo da nađemo život negde u svemiru, led na Marsu je jedno od najpristupačnijih mesta na kojima treba gledati – rekao je Aditja Kaler, glavni autor studije i naučnik Laboratorije za mlazni pogon NASA.

Mars ima dve vrste leda – zaleđenu vodu i zaleđeni ugljen-dioksid. U studiji, objavljenoj u Nature Communications Earth & Environment, Kaler i njegove kolege istraživali su zaleđenu vodu. Velike količine nje su formirane od snega koji se pomešao sa prašinom i pao na površinu tokom serije ledenih doba na Marsu u prethodnih nekoliko miliona godina. Taj drevni sneg pretvorio se u led sa dosta zrna prašine.

Iako prašina može da spreči proboj svetlosti do dubljih slojeva leda, ona je ključ u objašnjenu nastanka jezerca vode ispod površine, a zahvaljujući sunčevim zracima. Tamne čestice prašine apsorbuju više sunčeve svetlosti od okolnog leda, što može dovesti do zagrevanja i topljenja nekoliko centimetara metara ispod površine.

U zavisnosti od procenta prašine koju taj led sadrži, zona u kojoj bi mogao da opstane život pružala bi se od 5 do 38 centimetara dubine, a ako bi led bio čistiji mogla bi da bude na potezu od 2,15 do 3,10 metara dubine.

Naučnici su podeljeni oko toga da li led zaista može da se istopi na površini Crvene planete. Na Zemlji se dešava da nastaju jezerca vode ispod leda i u njima bujaju jednostavni životni oblici.

(Telegraf Nauka/NASA)