Indijski rover napravio 3D snimak modula za sletanje! Za gledanje potrebne posebne naočare

Vreme čitanja: oko 1 min.

ISRO objavila anaglif poslat na Zemlju malo pre nego što je počela lunarna noć, a dve lunarne laboratorije otišle na "spavanje"

Indijska istraživačka svemirska organizacija (ISRO) objavila je 3D snimak modula za sletanje Vikram koji je napravio rover Pragjan. Obe istraživačke laboratorije, čijim spuštanjem na lunarnu površinu je Indija ušla u istoriju svemirskih istraživanja, nalaze se u oblasti južnog pola Meseca i trenutno su u fazi „spavanja“, navodi Indijan ekspres.

- Anaglif je jednostavna vizuelizacija objekta ili terena u tri dimenzije iz stereo ili više slika. Anaglif koji predstavljamo nastao je korišćenjem NavCam stereo slika, koje se nalaze i sa leve i sa desne strane rovera Pragjan. U ovoj slici sa 3 kanala, leva slika se nalazi u crvenom kanalu, dok je desna u plavom i zelenom kanalu (kojim prave cijan). Razlika između perspektiva ove dve slike rezultira stereo efekat, zbog čega se dobija utisak tri dimenzije. Za posmatranje u 3D preporučene su naočare sa staklima crvene i cijan boje – navela je ISRO u postu na platformi Iks (nekadašnjem Tviteru) uz 3D sliku modula.

Istorijska indijska misija Čandrajan-3 započeta je lansiranjem 14. jula. Letelica ISRO je zatim stigla prvo u orbitu Zemlje, pa je odatle otišla do orbite Meseca. Na kraju je poslat modul za sletanje koji se 23. avgusta spustio u oblast južnog pola. To je bio neverovatan uspeh Indije jer je postala četvrta zemlja, posle SSSR, SAD i Kine, koja je spustila letelicu na Mesec i prva koja je to učinila u oblasti južnog pola.

Nakon više uspešnih eksperimenata, tokom kojih su obe lunarne laboratorije – stacionarni Vikram i pokretni Pragjan – snimile okolinu, analizirale zemljište i tragale za zamrznutom vodom, one su 3. septembra dočekale početak lunarne noći i stavljene su u fazu „spavanja“. Tokom 14 dana, koliko traje lunarna noć, na njima će raditi samo risiveri, a u ISRO se nadaju da će se one nakon toga probuditi i nastaviti istraživanja.

(Telegraf Nauka/Indian Express)