Misteriozne mrlje na kanadskoj plaži zbunile istraživače

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

"Izgledale su baš kao palačinke", rekao je jedan od lokalaca

Foto: Nigel Quinn / PA Images / Profimedia

Misteriozne mrlje pojavile su se na obali Njufaundlenda i svojom pojavom zbunile stanovnike i naučnike. Pažnju na te mrlje prvo je privukla objava korisnika Fejsbuka Filipa Grejsa, koji na jednoj grupi postavio sliku bele, gnjecave mase, koju je uporedio sa testom koje se koristi za pravljenje "toutona", tradicionalog jela sa Njufaundlenda, preneo je Gardijan.

Grejsov post izazvao je pomamu oko porekla tih mrlja - neki su rekli da je u pitanju parafinski vosak, morski sunđer ili buđ.

Meštanin okruga Patriks Kouv na Njufaundlendu Dejv Megrat, bio je na plaži kada je primetio "stotine tih mrlja razbacanih po pesku".

- Izgledale su baš kao palačinke. Bocnuo sam nekoliko njih štapom i iznutra su bili sunđeraste i čvrste. Živim ovde 67 godina i nikada nisam video ništa slično, nikada - rekao je Megrat.

Takođe je rekao da mu je oblaska straža kazala da je 46 kilometara obale "zatrpano" tim mrljama i da ne znaju šta je u pitanju.

To nije prvi put da su se takve mrlje pojavile na obali. Naime, meštani su 2001. godine otkrili belu masu koja curi. Nekoliko meseci kasnije istraživači sa Univerziteta u Njufaundlendu zaključili su da je to deo raspadajućeg leša kita.

Ipak, naučnici smatraju da ove nove mrlje nisu povezane sa kitovima, uprkos tome što su neki u pomenutoj Fejsbuk grupi sugerisali da bi te mrlje mogle da budu "sperma kita" ili "kitova povraćka".

(Telegraf Nauka/Tanjug)