• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razotkrivena velika tajna fantoma sa severa: Veštačka inteligencija rešila misteriju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompjuterski modeli pokazali da laponska sova ili Strix nebulosa živi mnogo bliže ljudima nego što se mislilo

  • 0
Laponska sova Strix nebulosa... Foto: Shutterstock/Piers Thompson

Laponska sova ili Strix nebulosa dugo se smatra čuvarem divljina Aljaske jer posmatra snegom prekrivene šume severa daleko od ljudske populacije. Međutim, studija naučnika sa Univerziteta Aljaske u Ferbenksu, urađena pomoću veštačke inteligencije, razotrkila je veliku tajnu ptice poznate pod nadimkom fantom sa severa – da ne živi samo daleko od gradova, sela i ljudi, navodi EurekAlert!

- Volimo da mislimo o našim divljim životinjama, posebno na Aljasci, kao uzvišenoj divljini koju nisu dodirnuli ljudi. Naši kompjuterski modeli korišćenjem podataka dostupnih svima pokazali su da ove sove u stvari naseljavaju mnogo gušće naseljene oblasti i to blizu struktura koje je napravio čovek – rekao je Folk Hvitman, profesor divljih životinja i ekologije na Institutu arktičke biologije.

Nedostatak naučnih podataka doprineo je mitu da su ove ptice neuhvatljive i misteriozne.

- Ovo nije poslednja reč o vezama vrsta sa pojedinim oblastima, ali daje mnogo celovitiji pogled na to gde ove sove žive i u kakvom okruženju. Mislim da sad vidimo da nije naučno precizno držati se tradicionalnih narativa i mitova o divljim životinjama – rekao je Hvitman.

Studija je izvedena pomoću veštačke inteligencije sa više od 100 prediktora – specifičnih lokacija, temperatura po danima, udaljenosti od gradova i varoši, puteva, aerodroma, gasovoda… U kombinaciji sa podacima građanskih naučnih istraživanja, mašina je otkrila najpogodnije prostore za život sova.

- Ovo je prvi put da je kompjuterski sistem korišćen da za ovako specifičnu pridikciju jer jednostavno ranije nismo imali tako veliku kompjutersku moć – rekao je Hvitman.

Laponske sove su najviše od svih sova. U Severnoj Americi naseljavaju Aljasku i Kanadu, dok u Evroaziji žive u Sibiru, ruskom Dalekom istoku, Litvaniji, Kazahstanu, Mongoliji, Mandžuriji i severoistočnoj Kini.

(Telegraf Nauka / EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>