„Ovo je katastrofalan gubitak“: Za 50 godina broj divljih životinja opao za 73%, upozorio WWF

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

„Izveštaj o živoj planeti“ zasnovan je na indeksu koji broji više od 5.000 ptica, sisara, vodozemaca, gmizavaca i riba

Foto: robertharding / Alamy / Alamy / Profimedia

Broj divljih životinja opao je za 73 odsto u poslednjih 50 godina, saopštila je Svetska fondacija za prirodu (WWF). Kako ocenjuju, „to je katastrofalan gubitak“.

- Zbog gubitka netaknute prirode mnogi ekosistemi su na ivici veoma opasnih prelomnih tačaka, uključujući mnoga staništa, od Amazona do koralnih grebena - rekla je Tanja Stil, direktorka WWF-a u Velikoj Britaniji, objavio je BBC.

„Izveštaj o živoj planeti“ (Living Planet Report), koji je objavila WWF zasnovan je na indeksu koji broji više od 5.000 ptica, sisara, vodozemaca, gmizavaca i riba tokom pet decenija. Uzrok opadanja vrsta najčešće je čovek, naveo je WWF i dodao da je 60 odsto rečnih ružičastih delfina u Amazonu izumrlo zbog zagađenja i rudnika.

Profesor ekologije na Univerzitetu u Redingu Tom Oliver, koji nije povezan sa izveštajem, rekao je da su ti podaci „zabrinjavajući“ i da je u pitanju „globalni kolaps biodiverziteta“.

Glavni autor tog izveštaja i naučni savetnik WWF-a Majk Beret rekao je da ljudskim delovanjem, „posebno načinom na koji proizvodimo i konzumiramo hranu, sve više gubimo prirodno stanište“.

Ovaj izveštaj dolazi u trenutku kada se svetski lideri pripremaju da se okupe za Konferenciju Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu u Kolumbiji da bi razgovarali o koracima koje bi trebalo da se preduzmu da se obnovi priroda.

(Telegraf Nauka/Tanjug)