Najveći vodozemac na svetu šokirao: Nije reč o jednoj, već o čak devet različitih vrsta

D. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

I to stvara problem kad je u pitanju zaštita

Foto: Wikipedia/Petr Hamerník, CC BY-SA 4.0

Nova studija otkriva da kineski džinovski daždevnjak, dugo smatran jednom vrstom, možda predstavlja čak devet vrsta, izazivajući nove pozive na povećanu zaštitu ove veoma ugrožene grupe.

Ovo nije prva kriza identiteta kineskog džinovskog daždevnjaka. Godine 2019, naučnici su potvrdili da zapravo postoje tri vrste ovog daždevnjaka, a južnokineski džinovski daždevnjak osvaja titulu najvećeg vodozemca na svetu sa dužinom do 1,8 metara.

Međutim, ideja da postoji više vrsta prisutna je mnogo duže. Istraživači sugerišu tu mogućnost već 20 godina.

Nije lako utvrditi da li je to istina samo posmatrajući ih – njihov izgled se nije promenio milionima godina. Stoga su se istraživači okrenuli genetici, upoređujući nivo razlika DNK između različitih populacija džinovskog daždevnjaka sa nivoima između drugih vrsta.

„Naše istraživanje pokazuje skriveni diverzitet. Iako slični spolja, ovi vodozemci su se zapravo genetski razdvojili u barem sedam vrsta“, kaže Melisa Mar, glavni autor studije. Moguće je čak da postoji devet vrsta, ali nema baš dovoljno podataka da bi se to sa sigurnošću reklo.

Ono što je jasno jeste da ove nalaze treba uzeti u obzir kad je reč o zaštiti. Kao izuzetna vrsta, ovi vodozemci moraju biti zaštićeni pre nego što bude kasno. Očuvanje kineskih džinovskih daždevnjaka i njihovog genetskog diverziteta je bitno za zdravlje njihovih ekosistema.

Originalna vrsta, Andrias davidianus, ima status kritično ugrožene vrste na listi Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), pošto doživljava veliko opadanje populacija zbog prekomerne upotrebe za ishranu i gubitka staništa.

Mere zaštite postoje, ali se ne primenjuju automatski na novoidentifikovane vrste, pogotovo kad samo četiri od njih imaju ime. Neimenovane vrste se ne mogu uključiti u nacionalne ili međunarodne konzervacione okvire.

Moramo se fokusirati na opisivanje novih vrsta kineskog džinovskog daždevnjaka, pronalaženje svih živih jedinki i osiguravanje da budu prepoznate u propisima za očuvanje, kažu istraživači. Inače rizikujemo da zauvek izgubimo ove izuzetne životinje pre usvajanja odgovarajuće zaštite.

(Telegraf Nauka/IFL Science)