„Ima telo ribe, krila ptice, a noge kao kraba“: Naučnike šokirala stvorenja s morskog dna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači ispitali dve neobične vrste riba - Prionotus carolinus i Prionotus evolans

Prionotus carolinus... Foto: Shutterstock / Kevin H Knuth

Bizarna vrsta ribe iz porodice Triglidae toliko se adaptirala za život na morskom dnu da imaju šest „nogu“ koje koriste za kretanje, ali i za ispitivanje i isprobavanje morskog dna kako bi našle zakopani plen. One su tako efikasne u svojoj potrazi za hranom da se druge ribe skupljaju oko njih u nadi da će se ogrebati o obrok, a nova otkrića o ovoj vrsti šokirala su naučnike.

Slučajan susret sa čudnim, nogatim ribama u Pomorskoj biološkoj laboratoriji u Kejp Kodu 2019. bio je dovoljan da inspiriše Korija Alarda da ih ispita.

- Videli smo da imaju nekoliko riba iz porodice Triglidae u akvarijumu, pa su nam ih pokazali jer su znali koliko volimo čudne životinje. Ova vrsta je primer vrste sa veoma neobičnim, novim karakteristikama. Zato smo poželeli da ih iskoristimo kao model za pitanje: „Kako nastaju novi organi?“ - rekao je Alard u saopštenju koje je prenela EurekAlert!

Na sličan način još 2016. ove ribe privukle su pažnju i Dejvida Kingslija sa Univerziteta u Stanfordu, koji je „posmatrao ribe sa delikatnim perajima nalik krilima ptice“.

- Ribe u akcarijumu su me šokirale jer su imale telo ribe, krila ptice, a noge kao kraba. Nikad nisam video ribu koja izgleda kao da je sastavljena od delova tela različitih životinja – rekao je on za CNN Science.

Oni su proučavali ove ribe u laboratorijskom okruženju i naišli su na mnogo iznenađenja, uključujući i razlike između vrsta i genetike odgovorne za neobične karakteristike, poput peraja nalik nogama koje su evoluirale tako da funkcionišu i kao organ ukusa. Rezultati istraživanja su objavljeni u studiji u žurnalu Current Biology.

- Dogovorili smo se da koristimo termin noge jer ovi udovi imaju neobičnu funkciju kretanja po morskom dnu. Naravno, nemaju istu strukturu kao ljudske noge, niti isti položaj – rekla je Ejmi Herbert, koautorka studije.

Istraživači su otkrili da su noge ovih riba prekrivene sitnim kvržicama sličnim onima u ljudskom jeziku i one imaju receptore ukusa.

- To je kao da su promenile namenu delu mašinerije koji se koristi za ukus, ali na veoma različit način i iz veoma različitih razloga – rekao je Alard za Gardijan.

Oni su proučavali dve vrste – Prionotus carolinus i Prionotus evolans. Prva vrsta koristi noge za kopanje po morskom dnu i veoma su osetljive na dodir i hemijske signale, dok druga nema te senzorne sposobnosti i koristi noge samo za kretanje, ali ne i za kopanje.

Zasad imaju nekoliko hipoteza o tome kako su dve bliske vrste razvile različite senzorne sposobnosti, ali tek trebaju da otkriju tačne mehanizme iza svega.

(Telegraf Nauka / EurekAlert! / CNN / The Guardian)