Naučnici otkrili podvodni događaj koji može da izbriše celokupan život na Zemlji

Z. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: AP/Elena Becatoros

Naučnici su nedavno otkrili podvodni događaj koji je gotovo izbrisao sav život na Zemlji i time bacili novo svetlo na jednu od najvećih prirodnih katastrofa u istoriji!

Događaj, koji se dogodio pre otprilike 250 miliona godina, doveo je do nestanka 90 odsto života na planeti, što ga čini čak smrtonosnijim od asteroida koji je doveo do izumiranja dinosaurusa.

Veliko izumiranje je predmet mnogih naučnih istraživanja, međutim, najnovija studija, objavljena u časopisu Science, navodi da su klimatski fenomeni poput El Ninja možda imali ključnu ulogu u izazivanju globalne katastrofe.

El Ninjo je poznat fenomen koji uzrokuje drastično zagrevanje površina mora i to posebno u centralnom i istočnom delu Tihog okeana. Ovaj fenomen se događa kad temperature mora u tropskom delu istočnog Pacifika porastu za pola Celzijusa iznad dugoročnog proseka. Naučnici sugerišu da su upravo ti klimatski događaji, zajedno sa vulkanskom aktivnošću, mogli da uzrokuju ekstremne klimatske promene koje su dovele do Velikog izumiranja.

Kineski naučnik Jadong Sun tvrdi da su izotopi kiseonika u fosilima ukazali na moguće značajno učestvovanje El Ninja u masovnom izumiranju.

- Većina života nije uspela da se prilagodi tim uslovima, ali srećom, nekoliko vrsta je preživelo, a bez njih danas ne bismo postojali - rekao je Sun i dodao da bi to bio gotovo kraj života na Zemlji.

Nestabilnost klime i gubitak šuma

Naučnici s Kineskog univerziteta geonauka i Univerziteta u Bristolu zaključili su da je El Ninjo značajno uticao na klimatsku varijabilnost, uzrokujući velike promene, koje su dovele do uništenja šuma i drugih ekosistema. Doktor Aleksander Farnsvort sa Univerziteta u Bristolu, koautor studije, objasnio je kako zagrevanje klime samo po sebi ne može izazvati tako razarajuće izumiranje.

- Naše istraživanje pokazalo je da povećanje gasova staklene bašte ne samo da zagreva veći deo planete već i povećava varijabilnost vremenskih i klimatskih uslova. To ih čini još nepredvidljivijima i težim za opstanak života - istakao je Farnsvort.

Iako su vulkani odigrali važnu ulogu u Velikom izumiranju, studija ističe kako su promene u klimi i vremenu, uzrokovane El Ninjom, možda bile ključne u destabilizaciji ekosistema. Iznenadne i nagle promene temperature uzrokovale su masovne migracije vrsta, ali mnoge nisu uspele da pronađu dovoljno hladne uslove za preživljavanje.

Nepotpuni odgovori, ali jasne posledice

Uzrok Velikog izumiranja ostaje delimično nejasan zbog nedostatka fosilnih dokaza i složenosti istorijskih podataka, međutim, naučnici su sigurni da se dogodio veliki događaj s razornim posledicama. Katastrofalne klimatske promene i vulkanske erupcije zajedno su stvorile uslove koje većina tadašnjih živih bića nije mogla da preživi.

Istraživači danas nastavljaju da proučavaju misterioznu epizodu Zemljine prošlosti koja nas podseća na krhkost života na našoj planeti i na to kako klimatske promene i ekstremne vremenske prilike mogu imati nepredvidive i destruktivne posledice.

(Telegraf.rs/Klik/Science)