Grbavi kitovi su bili srećniji tokom pandemijskog zastoja, otkriva istraživanje

D. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanje pod vođstvom Kvinslendskog univerziteta otkriva da su migrirajući grbavi kitovi kod istočne obale Australije bili pod manjim stresom tokom prve godine pandemije kovida-19.

Foto: Sarah Schoen / Zuma Press / Profimedia

Dr Džejk Linski je merio zdravlje te vrste tokom neviđene promene u ljudskoj aktivnosti. „Koristili smo fotografije sa dronova i uzorke telesne masnoće da procenimo zdravlje istočnoaustralijskih grbavih kitova tokom njihove migracije u 2020. i 2021. godini“, kaže on. „Ta populacija je ostvarila jedan od najuspešnijih oporavaka od lova na kitove, tako da smo hteli da pomoću najnovijih instrumenata koji su nam bili na raspolaganju proverimo njihovo zdravlje“.

Istraživači su koristili snimke sa dronova kako bi izmerili veličinu i telesno stanje kitova. To su bitni pokazatelji zaliha energije za duge migracije i intenzivne periode razmnožavanja. Takođe su na malim čamcima prilazili kitovima i uzimali male uzorke kože i sala sa njihovih bokova.

Uzorci sala su analizirani u pogledu hormona i genske ekspresije povezanih sa stresom, rezervama energije i imunitetom. Rezultati su pokazali značajno niže koncentracije kortizola kod kitova 2021. godine u poređenju sa 2020.

„Ta promena u fiziologiji ukazuje na smanjenje faktora stresa u životnoj sredini“, kaže dr Linski. „Nekoliko stvari se desilo tokom tog perioda koje su verovatno doprinele takvim nalazima, uključujući klimatski prelaz u La Ninju i drastične izmene ljudske aktivnosti tokom pandemije“.

Nalazi u pogledu genske ekspresije takođe govore da su kitovi možda reagovali na smanjenje količine zagađivača u dalekim oblastima za ishranu.

Ranije studije su otkrile slične promene hormona stresa kod kitova na suprotnoj strani Antarktika – sadašnji nalazi potvrđuju ideju da su se te promene desile širom Južnog okeana.

Istraživači kažu da rezultati ističu ulogu migrirajućih kitova kao pokazatelja zdravlja antraktičkih morskih ekosistema.

„Istočnoaustralijski grbavi kitovi su pokazali izuzetnu sposobnost prilagođavanja promenama u životnoj sredini, ali naša studija naglašava značaj smanjivanja uticaja ljudi kako bi nastavili da uspevaju u našim brzo menjajućim okeanima“, kaže dr Linski.

Dalje nadgledanje i zaštita grbavih kitova kod istočne obale Australije mogu osigurati njihovo zdravlje i stabilnost, dajući važne uvide u pogledu očuvanja drugih populacija kitova.

(Telegraf Nauka/Phys.org)