Pronađen fosilni zub praistorijskog mastodonta na plaži u Južnoj Karolini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kajl Finli pronašao je redak fosil zuba američkog mastodonta na plaži Edisto tokom večernje šetnje

Jedan od fosila zuba mastodona pronađen na plaži u Kaliforniji prošle godine... Foto: Tanjug/AP

Kajl Finli, redovni posetilac plaže Edisto u Južnoj Karolini, naišao je na redak fosil zuba američkog mastodonta tokom večernje šetnje.

- Šetao sam obalom posmatrajući zalazak Sunca, ne tražeći fosile ili nešto slično - rekao je Finli za Newsweek.

- U jednom trenutku sam slučajno pogledao dole i video šest šiljaka kako viri iz peska. Odmah sam pomislio da bi to mogao biti zub mastodonta. Počeo sam da ga otkopavam i shvatio da je to zaista zub mastodonta. Nisam mogao da verujem i bio sam u potpunom šoku. Nikada nisam mislio da ću pronaći ceo, a kamoli tako lepo očuvan primerak. Definitivno tip otkrića koji se dešava jednom u životu - dodao je Finli.

On kaže posećuje plažu Edisto sa svojom porodicom od malih nogu. Lov na fosile oduvek je bio jedna od njegovih omiljenih aktivnosti na plaži, ali nije mogao da veruje kada je pronašao tako dobro očuvan zub.

Portparol Prirodnjačkog muzeja u Londonu pogledao je slike i potvrdio značaj Finlijevog otkrića, pozitivno identifikujući ga kao molarni zub američkog mastodonta, ili Mammut americanum.

Foto: Florilegius / Alamy / Alamy / Profimedia

Američki mastodont je daleki rođak mamuta i slonova. Ovo stvorenje je lutalo Severnom Amerikom tokom kasnog miocena do kasnog pleistocena, a izumrlo je pre oko 10.000 godina. Američki mastodonti su bili nešto niži i zdepastiji od mamuta, sa ženkama koje su bile visoke oko dva metra, dok su mužjaci bili visoki oko tri metra.

Plaža Edisto u Južnoj Karolini je poznata po obilju fosila. Mnogi ljudi su pronašli predmete poput zuba ajkula, uključujući one od izumrlog megalodona, kao što je bio slučaj prošle godine, kada je otkriven zub megalodona star 12 miliona godina kao i fosile sisara poput američkog mastodonta.

Početkom ove godine, paleontolozi su otkrili i fosil potpuno nove vrste drevne zmije Vasuki indicus. Smatra se da je živela pre oko 47 miliona godina, a bila je duga između 10 i 15 metara.

- Video sam slike zuba mastodonta u knjigama i muzejima, i uvek sam mislio da je to fantastičan fosil. Definitivno planiram da ga zadržim. Verovatno ću ga odneti u muzej ili univerzitet da dobijem više informacija o njemu i da dobijem savete o tome kako ga pravilno čuvam - rekao je Finli.

(Telegraf Nauka / Newsweek)