Ministarka dr Jelena Begović: Srbija se pokazala kao apsolutni lider u regionu u oblasti nauke i inovacija

A. I.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Begović: Srbija se pokazala kao apsolutni lider u regionu u oblasti nauke i inovacija

Foto: TANJUG/ NITRA/ ZORAN PETROVIĆ/ nr

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović izjavila je da se Srbija pokazala kao lider u regionu u oblastima nauke, inovacija, startapa i infrastrukture.

- Bio je jako uspešan okrugli sto i mislim da je Srbija i te kako pokazala da je apsolutni lider u regionu kada pričamo o nauci, inovacijama, startap ekosistemu, ali i u ulaganjima u infrastrukturu koja je neophodna ako želimo da zaista nauka utiče i na razvoj ekonomije i na razvoj našeg društva - rekla je Begović na Ministarskom sastanku o istraživanju i inovacijama održanom u ponedeljak u Skoplju.

Begović je učestovala na okruglom stolu pod nazivom "Mladi istraživači i inovatori: Unapređenje veština" na kom je diskusija bila usmerena na udruživanje zemalja Zapadnog Balkana (ZB) i unapređivanje veština potrebnih za inovacije, kao i unapređenje veština potrebnih za primenu inovacija na tržištu, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ona je naglasila značaj stvaranja podsticajnog okruženja za mlade istraživače i inovatore.

- Prikazali smo šta je sve to Srbija do sada uradila kada govorimo o razvoju nauke, o ulaganju u nauku. Predstavili smo naše ogromne uspehe u okviru programa Horizon Europe, okvirnog programa koji finansira EU - naglasila je Begović.

Dodala je da je veoma važna saradnja unutar regiona i razvoj veština koje će omogućiti njihov aktivan doprinos globalnoj inovacionoj zajednici.

- Pokazali smo dokle smo stigli u razvoju naučno-tehnoloških parkova, razvoju inovacija, našeg startap ekosistema i predstavili smo BIO4 Kampus kao mesto regionalnog okupljanja i kao šansu za sve mlade i pametne ljude iz čitavog regiona koji će naći u BIO4 Kampusu mesto da grade svoje karijere, da unapređuju znanje i da doprinose razvoju svojih ekonomija - zaključila je Begović.

Ministarski sastanak o istraživanju i inovacijama održan je u u okviru serije ministarskih sastanaka platformi ZB o obrazovanju, istraživanju, inovacijama i kulturi u Skoplju uz prisustvo evropske komesarke za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Ilijane Ivanove.

(Telegraf Nauka/Tanjug)