• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gradnjom BIO4 kampusa Srbija gradi i startap zajednicu orijentisanu oko bio tehnologija, kaže ministarka nauke

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bio4Campus je zaista najveća investicija u jednu naučnu infrastrukturu Republike Srbije ikada, na šta sam zaista ponosna, poručila je dr Jelena Begović

  • 0
Jelena Beogivić, studenti sa Harvarda Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Srbija gradnjom BIO4 kampusa gradi i startap zajednicu orijentisanu oko bio tehnologija, izjavila je danas na Pupin forumu u Beogradu ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

- Bio4Campus je zaista najveća investicija u jednu naučnu infrastrukturu Republike Srbije ikada, na šta sam zaista ponosna, što smo dostigli taj zamah sa tako velikim ulaganjem u nauku - rekla je Begovićeva na panel diskusiji održanoj pod nazivom "Biotehnologija - Sledeći front za Srbiju i nova prilika za partnerstvo Srbije i SAD" održanoj u okviru Pupin foruma.

Ukazala je da je to takođe najveća investicija u širem regionu i da predstavlja vrstu novog koncepta, izgradnje institucija odozgo na dole.

Podsetila je da kampus okuplja devet istraživačkih instituta, od genetskog inženjeringa do veštačke inteligencije, kao i sedam fakulteta Univerziteta u Beogradu.

BIO4 Kampus Budući izgled BIO4 kampusa... Foto: Privatna arhiva

- Neki od fakulteta će se u potpunosti preseliti u Bio4 kampus, poput Biološkog i Farmaceutskog fakulteta. Ali takođe gradimo startap zajednicu oko biotehnologije - navela je Begović.

Posetila je da naziv Bio4 dolazi iz četiri stuba, biomeda, biotehnologije, biodiverziteta i bioinformatike sa veštačkom inteligencijom.

- I zaista vidimo da će spajanje bioloških nauka i IKT tehnologije i veštačke inteligencije otvoriti potpuno nova polja - ocenila je ona.

Navela je da Bio4 kampus predstavlja rezultat malog tima koji je vredno radio više od dve i po godine na ovom konceptu, da bi krajem prošle godine započeli izgradnju kampusa.

- Nadamo da ćemo započeti izgradnju svih zgrada, reč je o 160.000 kvadratnih metara veoma sofisticiranog laboratorijskog i poslovnog prostora, ali i prostora za edukaciju. I ovo vidimo kao dobru priliku da učinimo studije visokog obrazovanja fleksibilnijim i otvorenijim za saradnju sa kompanijama - rekla je Begovićeva.

Dodala je da će još jedna komponenta Bio4 kampusa biti istraživački i razvojni centri ili neka mala bioproizvodnja u okviru privatnog sektora.

- Povezujemo se i sa kompanijama koje se bave biotehnologijom, od poljoprivrede do biomedicine, od Japana do Sjedinjenih Država. Želimo da privučemo ovaj deo, koji vidimo kao veoma važan mehanizam za izvlačenje dobrih ideja iz naučnika i njihovo prevođenje u prave proizvode i usluge - rekla je Begović.

Navela je da će kampus imati više od 1.000 doktora nauka, između 4.000 i 5.000 studenata, brojne startapove, privatne kompanije...

- Očekujemo da se svakog dana 5.000, 6.000, 7.000 ljudi druži u ovoj sredini. A ovo je samo etapa. A onda predviđamo i drugu i treću fazu za dalji razvoj Bio4Campusa - zaključila je Begović.

Pored ministarke Begović, na panelu su učestvovali i profesor biomedicinskog inžinjerstva i prorektor Univerziteta Kolumbija Semjuel Saja i farmaceutski i biotehnološki izvršni direktor i suosnivač kompanije Dren Bio Ivan Trifunović.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>