• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Jelena Begović predstavila ministru Japana BIO4 kampus kao platformu za saradnju dve zemlje

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Državno-privredna delegacija Srbije boravi u zvaničnoj radnoj poseti Japanu od 4. do 6. juna

  • 0
Saradnja s Japanom Foto: TANJUG/ ĐORĐE KRSTIĆ/

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović predstavila je danas ministru obrazovanja, sporta, kulture, nauke i tehnologije Japana Masahiti Morijamu BIO4 Kampus kao platformu za saradnju Srbije i Japana.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Begovićeva je kazala da je sa japanskim koilegom dogovoreno i da se formalizuje odnos naučne saradnje između Japana i Srbije potpisivanjem memoranduma o razumevanju.

- Tačno ćemo definisati oblasti u kojima ćemo sarađivati. Srpski predlog su biotehnologija i veštačka inteligencija - rekla je Begovićeva.

Ona je istakla i da bi se na taj način ubrzo mogao održati i drugi međudržavni sastanak na temu saradnje nauke i tehnologije.

- Mislim da je ovo sjajna prilika i za naše naučnike, da otvorimo i mobilnost ka Japanu, da naši naučnici mogu da idu i da sarađuju sa fakultetima i institutima u Japanu, da borave u Japanu, ali takođe i da naše japanske kolege mogu da dođu u Srbiju i vide kakva je nauka u Srbiji, kako se razvija tehnologija i kako se razvija startap ekosistem - navela je Begovićeva.

Ona je dodala i da je za sutra planiran sastanak i sa ministarkom bez portfelja Sanae Takaiči, zaduženom za ekonomsku bezbednost, ali i za nauku.

- U ovoj poseti ćemo zaista imati veliki uspeh da dobijemo priliku da se sastanemo sa svim ministrima koji su na neki način zaduženi za nauku. Takođe, ministarki ćemo preneti i sve što smo dosad uradili u ovoj poseti i takođe predložiti da podrži našu inicijativu za kreiranje i potpisivanje memoranduma o razumevanju i formalizaciju naših odnosa - rekla je Begovićeva.

U saopštenju ministarstva se navodi da su sastanku sa Morijamom, na kome je otvoreno nekoliko važnih tema vezanih za nauku, inovacije i startap ekosistem u Srbiji, prisustvovali i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministarka privrede Adrijana Mesarović.

Državno-privredna delegacija Srbije boravi u zvaničnoj radnoj poseti Japanu od 4. do 6. juna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>